sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Pääsiäispäivä

Pääsiäispäivänä riemu kaikuu seurakunnassa: Kristus on ylösnoussut! Jumala on herättänyt Jeesuksen kuolleista ja murtanut kuoleman portin. Liturginen väri vaihtuu mustasta valkoiseksi ilon, puhtauden ja riemun väriin. Paastonajan jumalanpalveluksissa vaiennut ylistys soi jälleen.

LITURGINEN VÄRI
Valkoinen

VIRRET
84 Nyt se suuri päivä koitti
91 Pääsiäisen kirkas aamu koittaa
101 Oi nouse, aurinkomme
105 Aurinkomme ylösnousi
85 Nyt ylistämme Jumalaa
92 On Kristus noussut kuolleista
96 Kuoleman kahleet murtanut

Pääsiäinen on syvimmän ilon juhla. Siksi pääsiäisenä kuuluu tanssia, leikkiä, laulaa ja nauraa. Rikas pääsiäisperinne kukkineen, ruokineen ja erilaisine tapoineen nostattaa juhlatunnelman:
Maalataan munia huolella ja ajan kanssa.
‣ Pöydälle suuri kimppu narsisseja.
‣ Ikkunalauta koristellaan kukkopilleillä.

Pääsiäinen loistaa kauniina kukillaan ja väreillään. Auringonkeltaiset narsissit, liljat ja tulppaanit tuovat viestin kevään suurimmasta juhlasta, pääsiäisestä. Naulakukkana tunnettu neilikka viittaa ristiinnaulitsemiseen. Pääsiäislilja taas on puhtauden ja viattomuuden tunnus. Narsissi eli pääsiäiskello puolestaan viittaa ylösnousemukseen ja kuoleman voittamiseen.

Pääsiäisyönä kukko on muninut jokaiselle lapselle suklaisen munan sängyn viereen. Äiti on aina intoutunut ostamaan kamalasti karkkia. Vanhin kotona asuvista lapsista on päässyt muna-assistentiksi, ehdottoman kivaa lapsista.

Vinkki: Veli-Matti Hynninen

Ei kommentteja: