maanantai 1. tammikuuta 2024

Majoneesi

Majoneesi onnistuu parhaiten kun kaikki aineet ovat samanlämpöisiä. Jos säilytät kananmunia jääkaapissa, riko yksi hyvissä ajoin kulhoon valmiiksi. Sekoituskulhoksi kannattaa valita syvä ja kapea kulho, jossa on pyöreä pohja. Jos rikot kananmunan laakeaan kulhoon, ei raivokaskaan vatkaus auta.

1 kananmunankeltuainen
1 tl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua
½ tl dijonsinappia
1 dl rypsiöljyä tai muuta lempeän makuista öljyä

Vatkaa muna, etikka ja sinappi hyvin sekaisin. Kaada öljy kulhoon hitaasti ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Majoneesi säilyy jääkaapissa kolme päivää.

ENSI KERRALLA
Sauvasekoittimella majoneesi syntyy yhdessä hujauksessa, mutta käsin kestää vähän kauemmin ja kananmunasta käytetään vain keltuaiset. Samppanjavispilä voisi olla omiaan tähän? Lisää majoneesiin lopuksi kolmasosa ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia. Ne tuovat kastikkeeseen raikkautta!

KAIKKI TYKKÄÄ
Delicious:Days 12.8.2009 - 1 kananmuna ja 2½ öljyä
NAMI-NAMI 20.7.2011 - sauvasekoittimella varma lopputulos
Isoäidin reseptillä 1.10.2011 - vanhan ajan majoneesi

VILKAISE MYÖS
Siskot kokkaa 22.12.2008 - Mitä enemmän öljyä lisäät, sen kovempaa majoneesista tulee. Lisää majoneesiin lopuksi kolmasosa ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia tuomaan raikkautta.
Herkkusuun lautasella 21.3.2010 - valkopippuria, öljyksi rypsiöljyä, rapsiöljyä tai maissiöljyä
Soppakellari 12.6.2011 - pari ruokalusikkallista kermaa
Fanni & kaneli 30.5.2012 - Mondo-lehden resepti
Kotikokista ammattilaiseksi 17.1.2013 - 1 keltuainen ja 8 desiä öljyä?
Michael Ruhlman 16.5.2016 - vettää tai sitruunamehu jotta emulsio säilyy

Ei kommentteja: