Anu Hopia on molekyyligastronomi, tutkija ja bloggaaja. Anun tutkimusten mukaan kasvisliemen salaisuus on kuullottamisessa ja tarpeeksi pitkässä haudutusajassa. Rasvassa kuullottaminen liuottaa haihtuvia aromiaineita, jotka usein ovat rasvaliukoisia. Näin aromit pysyvät öljyisessä liemessä eivät karkaa ilmaan. Liemeen syntyy makeus puolen tunnin keittämisen jälkeen ja maku syvenee aina 45 minuuttiin saakka.
200 g sipulia
100 g porkkanaa
100 g selleriä
100 g palsternakkaa
50 g voita
10 dl vettä
5 valkopippuria
1 laakerinlehteä
30 g persiljaa
10 g merisuolaa
Kuori kasvikset ja leikkaa ne mire-poix eli pienen pieniksi kuutioiksi. Kuullota juurekset kattilassa. Lisää vesi ja mausteet. Hauduta tunnin ajan. Anna liemen levätä hetki. Siilöi kostutetun harsokankaan läpi.
Vinkki: Molekyyligastronomia 10.4.2009
Resepti: Hämäläinen & Lehtovaaran Ravintolakokin käsikirja (2005)
ENSI KERRALLA
Liemi maistui tosi makealta. Paloittelin kasvikset reiluiksi paloiksi ja kuullotin kuorineen, sillä kuorissahan on paljon makua. Triplasin annoksen eli 6 sipulia, 3 porkkanaa, 6 sellerinvartta, 2 palsternakkaa ja teelusikallinen suolaa. Vaihda voi oliiviöljyyn ja vähennä määrää reilusti.
KAIKKI TYKKÄÄ
Makustelijat 24.9.2011 - kasvissilppu painekattilassa
Simply Recipes 9.1.2012 - paahda kasvikset, tomaattipyre, kuivattu sieni
VILKAISE MYÖS
HS Ruokatorstai 16.9.2010 ja 16.9.2010
Sauvajyvänen 25.9.2011 - parsakaalin ja kukkakaalin varsi
Sauvajyvänen 8.10.2012 - viljelyspalstalta liemikattilaan
Nautiskellen 4.11.2012 - Vähäsavon resepti
Herkkusuun lautasella 9.1.2013 - sipulien kuoret maistuvat kitkeriltä
Herkku & koukku 6.2.2013 - Jamie Oliverin ohje
Isoäidin reseptillä 10.6.2013 - makeus porkkanasta, kirpeys selleristä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti