RAPARPERI
Suomalainen raparperi on parhaimmillaan touko-kesäkuussa. Nuoret varret ovat punertavia, kiinteitä ja meheviä. Loppukesästä varret ovat jo puisevia. Raparperi sisältää oksaalihappoa, joka sitoo kalsiumia. Jos raparperia syö kerralla paljon, kannattaa samalla nauttia kalsiumpitoista maitotuotetta. Kuori raparperin varret. Lehtiä ei saa syödä, sillä ne ovat myrkyllisiä.
KORVASIENI
Korvasieni on raakana tappavan myrkyllinen. Gyromitriini poistuu ryöppäämällä sienet, tiukimpien lähteiden mukaan kolmesti. Aloita avaamalla ikkunat, sillä myrkky nousee kattilasta höyryn mukana. Laita käsineet käteen ja varo koskemasta kasvoihin sienten käsittelyn aikana. Leikkaa hiekkaiset tyvet irti. Halkaise tuoreet sienet ja puhdista hiekka harjalla. Keitä sienet runsaassa vedessä: 1 osa sieniä, 3 osaa vettä vähintään viiden minuutin ajan. Huuhtele sienet runsaassa vedessä. Purista sieniä niin, että myrkkyvesi poistuu sienistä. Toista kolme kertaa. Keitinvettä ei saa käyttää ruoanlaitossa. Ryöpätyt sienet voi pakasta silppuna. Tee ryöpätyistä sienistä korvasienikastiketta, muhennosta, keittoa, risottoa, piirasta...
Marjat ja hedelmät
‣ Hunajameloni
‣ Litsi
‣ Mandariini
‣ Mangostani
‣ Papaija
‣ Tamarillo
‣ Vesimeloni
Vihannekset, juurekset ja yrtit
‣ Broccoliini
‣ Kirsikkatomaatti
‣ Nokkonen
‣ Parsa
‣ Pimientos de Padron
‣ Raparperi
‣ Retiisi
‣ Varsiselleri
‣ Vihanneskrassi
‣ Voikukka
Kalat
‣ Ahven
‣ Hauki
‣ Harjus
‣ Härkäsimppu
‣ Kiiski
‣ Kuha
‣ Kuore
‣ Lahna
‣ Lohi
‣ Nieriä
‣ Siika
‣ Särki
‣ Säyne
‣ Turska
Äyriäiset ja nilviäiset
‣ Hummeri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti