tiistai 27. syyskuuta 2011

Tomaattipiiras

PIIRAKKAPOHJA
90 g voita
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl Maldon-suolaa
2 rkl kylmää vettä
1 rkl kuohukermaa

TÄYTE
1½ kg luumutomaatteja
6 valkosipulinkynttä
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
½ tl Maldon-suolaa
½ tl mustapippuria
1 rkl sokeria
4 kananmunankeltuaista
2½ dl ranskankermaa
2 dl tuoretta basilikaa

Leikkaa voi kuutioiksi. Sekoita jauhot ja suola. Nypi voi ja jauhot ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja kerma taikinaan. Pyöritä taikina palloksi ja kiedo se muovikelmuun. Laita taikina jääkaappiin tunniksi.

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Kaulitse taikina ja nosta se 23-senttiseen piirakkavuokaan. Anna ylimääräisen taikinan laskeutua piirakkavuoan reunojen yli. Laita vuoan keskelle foliota ja kuivia herneitä painoksi. Paista 15 minuutin ajan. Nosta herneet ja folio pois. Jatka paistamista 5 minuutin ajan. Leikkaa ylimääräinen taikina pois varovasti. Kun se leikataan paistamisen jälkeen, ei taikina kutistu niin paljoa. Laske uunin lämpö 150 asteeseen. Laita tomaatit uunivuokaan ja peitä kiehuvalla vedellä. Pistä jokaista tomaattia terävällä veitsellä ja anna niiden kypsyä minuutin ajan. Valuta tomaatit, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta uudelleen. Kuori tomaatit, leikkkaa ne puoliksi ja poista siemenet. Laita tomaatit uunivuokaan. Kuori ja viipaloi valkosipuli. Laita valkosipuliviipaleet tomaattien sisään. Ripottele päälle oliiviöljyä, balsamiviinietikkaa, suolaa, pippuria ja sokeria. Paahda uunissa 1½ tunnin ajan.

Nosta paahdetut tomaatit piirakkavuokaan ja lisää tomaattimehu uunivuoan pohjalta. Sekoita keltuaiset ja ranskankerma. Silppua basilika ja lisää seokseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada ranskankermaseos piirakkavuokaan. Paista 30-40 minuutin ajan. Anna piirakan jäähtyä hetki ennen tarjoamista.

Resepti: Tamasin Day-Lewisin The Art of the Tart (2003)

ENSI KERRALLA
Resepti on vielä kokeilematta...

VILKAISE MYÖS
The Traveler's Lunchbox 27.9.2008
Three Many Cooks 8.8.2012
Soul Kitchen 10.6.2012

Ei kommentteja: