sunnuntai 26. toukokuuta 2024

Ruskistettu voi

Beurre noir, beurre noisette - riippuen paistajan uskalluksesta jatkaa kohti palamista. Raja kauniisti ruskistuneen ja mustaksi kärähtäneen välillä on hiuksenhieno.

Paloittele haluamasi määrä voita kylmään, paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna voita keskilämmöllä koko ajan sekoittaen. Voin ylimääräinen kosteus kiehuu pois sihisten ja vaahdoten. Kun voi kuumenee, ylimääräinen kosteus kiehuu sihisten ja vaahdoten pois. Kun sihinä lakkaa, maidon hera alkaa ruskistumaan. Ruskistettu voi on valmista, kun keittiössä tuoksuu paahteinen ja pähkinäinen aromi. Palanut voi haisee kitkerältä. Kaada ruskistettu pois kattilasta, jotta kypsyminen lakkaa.

Tarjoile kasvisten tai kalan kastikkeena. Voit myös sekoittaa ruskistuneen voin (2 osaa) tavalliseen voihin (1 osa) ja vaahdottaa ihanaksi levitteeksi.

Ei kommentteja: