maanantai 30. toukokuuta 2011

Mummon lihapullat

Lihapullilla on helppo lahjoa miesväki muuttomiehiksi, remonttiavuksi tai lampun vaihtoon. Kaupungin parhaat lihapullat löytyvät Ravintola Torista: Punavuoressa sijaitsevassa ravintola Torissa on vuoden ajan voinut tilata nykyään harvinaista perinneherkkua – lihapullia. Torin lihapullat jallukermakastikkeessa on ollut listan suosituimpia annoksia. Eikä syyttä. Kymmenellä eurolla eteesi tuodaan puoli tusinaa suurta, ympärysmitaltaan 15-senttistä, lihapullaa, jotka on pyöritelty kiinteiksi sika-nautajauhelihasta. Maukas kastike valmistetaan kermasta ja lorauksesta yhden tähden jaloviinaa. Kyytipoikana lautasella on tietysti itsetehtyä perunamuusia ja puolukkahilloa. Lihapullat ovat myös rocktähti Ville Valon suosikki.

2 dl kauraleseitä
3 dl kermaa
1 rkl Maldon-suolaa
½ tl maustepippuria
⅛ tl muskottia
⅛ tl kardemummaa
2 sipulia
1 rkl voita
1 kg sika-nautajauhelihaa
4 kananmunaa

Sekoita kauraleseet ja kerma kulhossa. Mausta suolalla, maustepippurilla, muskotilla ja kardemummalla. Anna seoksen turvota. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sipuli voissa pehmeän kultaiseksi. Sekoita lihapullataikina. Anna taikinan maustua jääkaapissa tunnin ajan.

Paista lihapullat 225 asteisessa uunissa 14 minuutin ajan. Tarjoa perunamuusin ja kermakastikkeen kanssa.

ENSI KERRALLA
Kaapista ei löytynyt kardemummaa ja kananmuniakin vain kaksi. Silti tuli ihania lihapullia. Kaksi desiä kermaa varmaan riittää, jos kananmunia on neljä. Kaksi teelusikallista suolaa riittää hyvin.

KAIKKI TYKKÄÄ
Soppakellari 30.5.2007 - korppujauho, kerma-maito, sinappi, yrttisuola, tomaattisose
Hyviähän nämä olivat, mutta eivät mummon lihapullia.

VILKAISE MYÖS
Hunter Angler Gardener Cook 1.2.2010
Simply Recipes 3.12.2010 - leipä, maito, muskotti, kardemumma, kermakastike, puolukkahillo
Rouvalle rakkaudella 18.10.2010 - Kuohkeiden ja pehmeiden lihapullien salaisuus on kananmuna. Neljä kananmunaa kilolle lihaa.
Isoäidin reseptillä 30.10.2010 - lihapullat keitetystä lihasta
Rouva Raadelmasta 25.2.2011
Janoinen persilja 5.8.2011 - kantarellikastike
Kivistössä 12.9.2011 - maustepippuri, korppujauho, sienimuhennos
Isoäidin reseptillä 3.11.2010 - resepti vuodelta 1909
Sauvajyvänen 29.1.2012 - korppujauho, sinappijauhe, timjami, paprikajauhe, ruskea kastike
Kokkeillaan 24.5.2012 - salvialihapullat, lihapullasakset
Rouva Raadelmasta 30.10.2012
Kulinaarimuruja 3.1.2013
Soul Kitchen 11.2.2013
Cebicin keittiössä 2.6.2013

Ei kommentteja: