torstai 19. toukokuuta 2011

Tilliliha

Tilliliha on monelle kouluruokalan kauhu, mutta syy on laitoskeittiössä - ei tillilihassa. Rakkaudella keitetty tilliliha ei välttämättä ole varsinainen silmäniho, mutta liemi antaa kastikkeelle maun, joka herkistää paatuneenkin sydämen.

LIHA JA LIHALIEMI
1½ kg vasikan rintaa, lapaa tai etuselkää
1 sipuli
½ valkosipuli
2 varsisellerin vartta
1 porkkana
2 laakerinlehteä
10 valkopippuria
1 tl Maldon-suolaa

TILLIKASTIKE
½ puntti tilliä
1 tl piparjuurta
1 salottisipuli
3 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kermaa
1 tl Maldon-suolaa
½ tl mustapippuria

Poista lihasta ylimääräiset kalvot. Laita liha kokonaisena kattilaan ja kaada päälle kylmää vettä niin, että liha peittyy. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Kuori pinnalle nouseva vaahto pois. Kuori ja kuutioi reiluiksi lohkoiksi sipuli, valkosipuli, selleri ja porkkana. Lisää kasvikset ja mausteet liemeen. Keitä hiljalleen parin tunnin ajan kunnes liha on pehmeää. Nosta liha liemestä ja siivilöi liemi. Keitä lientä kokoon kunnes jäljellä on litran verran. Leikkaa liha pieniksi kuutioiksi.

Hienonna tilli ja säästä varret erikseen. Raasta piparjuuri. Kuori ja silppua salottisipuli. Kuullota sipuli voissa kattilassa. Ripottele päälle vehnäjauhoja. Sekoita lihaliemi hiljalleen joukkoon. Lisää tillinvarret ja piparjuuri. Hauduta puolen tunnin ajan. Siivilöi kastike. Lisää kerma ja mausteet. Hauduta hetken ajan. Lisää lihakuutiot ja hienonnettu tilli. Kiehauta. Tarjoa perunoiden kanssa.

Resepti: Hans Välimäen Koti keittiössä (2004)

ENSI KERRALLA
Liemi on niin ihanan makuista, että sitä voisi syödä sellaisenaan. Lisää kolmas ruokalusikallinen vehnäjauhoja kastikkeeseen, mutta jätä suola pois kastikkeesta ja puolita pippurin määrä. Useimmissa ohjeessa kastikkeen maku syntyy sokerin ja etikan oikeasta suhteesta. Kokeile ensi kerralla sokeri-etikkaa piparjuuren sijaan.

VILKAISE MYÖS
Kulinaarimurula 21.9.2007
Sillä sipuli 19.5.2008
Iskä kokkaa 20.2.2011
HS Ruokatorstai 24.11.2011 ja 24.11.2011 ja 24.11.2011
Kokkeillaan 22.1.2012
Sillä sipuli 8.2.2012
Suolaa & hunajaa 8.2.2012
Rouva Raadelmasta 19.6.2012
Herkkusuun lautasella 1.9.2012 - piparjuuriliha
Herkkusuun lautasella 11.1.2013

Ei kommentteja: