sunnuntai 19. toukokuuta 2024

Tilliliha

Tilliliha on monelle kouluruokalan kauhu, mutta syy on laitoskeittiössä - ei tillilihassa. Rakkaudella keitetty tilliliha ei välttämättä ole varsinainen silmänilo, mutta liemi antaa kastikkeelle maun, joka herkistää paatuneenkin sydämen.

LIHA JA LIHALIEMI
1½ kg vasikan rintaa, lapaa tai etuselkää
1 sipuli
½ valkosipuli
2 varsisellerin vartta
1 porkkana
2 laakerinlehteä
10 valkopippuria
1 tl Maldon-suolaa

TILLIKASTIKE
1 nippu tilliä
1 tl piparjuurta
1 salottisipuli
3 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kermaa
1 tl Maldon-suolaa
½ tl mustapippuria

Poista lihasta ylimääräiset kalvot. Laita liha kokonaisena kattilaan ja kaada päälle kylmää vettä niin, että liha peittyy. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Kuori pinnalle nouseva vaahto pois. Kuori ja kuutioi reiluiksi lohkoiksi sipuli, valkosipuli, selleri ja porkkana. Lisää kasvikset ja mausteet liemeen. Keitä hiljalleen parin tunnin ajan kunnes liha on pehmeää. Nosta liha liemestä ja siivilöi liemi. Keitä lientä kokoon kunnes jäljellä on litran verran. Leikkaa liha pieniksi kuutioiksi.

Hienonna tilli ja säästä varret erikseen. Raasta piparjuuri. Kuori ja silppua salottisipuli. Kuullota sipuli voissa kattilassa. Ripottele päälle vehnäjauhoja. Sekoita lihaliemi hiljalleen joukkoon. Lisää tillinvarret ja piparjuuri. Hauduta puolen tunnin ajan. Siivilöi kastike. Lisää kerma ja mausteet. Hauduta hetken ajan. Lisää lihakuutiot ja hienonnettu tilli. Kiehauta. Tarjoa perunoiden kanssa.

Resepti: Hans Välimäen Koti keittiössä (2004)

ENSI KERRALLA
Liemi on niin ihanan makuista, että sitä voisi syödä sellaisenaan. Lisää kolmas ruokalusikallinen vehnäjauhoja kastikkeeseen, mutta jätä suola pois kastikkeesta ja puolita pippurin määrä. Useimmissa ohjeessa kastikkeen maku syntyy sokerin ja etikan oikeasta suhteesta. Kokeile ensi kerralla sokeri-etikkaa piparjuuren sijaan.

KAIKKI TYKKÄÄ
Kulinaarimurula 21.9.2007 - etikka, sitruuna, sokeri
Sillä sipuli 19.5.2008 - Hans Välimäen resepti
Kokkeillaan 22.1.2012 - älä kypsennä liian kauan
Suolaa & hunajaa 8.2.2012 - mukailtu HS:n julkaisemasta Jonas Flodqvistin reseptistä

VILKAISE MYÖS
HS 24.11.2011 - Tillilihamestari Jonas Flodqvistin 3 päivän resepti ja pikaresepti
Sillä sipuli 8.2.2012 - prässätty etuselkä ja tillikastike
Rouva Raadelmasta 19.6.2012 - etikkaa ja sokeria
Herkkusuun lautasella 1.9.2012 - piparjuuriliha
Herkkusuun lautasella 11.1.2013 - perinteinen resepti

Ei kommentteja: