sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Bengtskärin kalakeitto

1 kg perunoita
1 porkkana
1 sipuli
1 tl Maldon-suolaa
1 tl valkopippuria
1 tl maustepippureita
½ kg kalaa fileenä: siikaa, ahventa, kuhaa tai haukea
10 dl vettä
1 dl kermaa
1 dl kermaviiliä
1 tl sitruunamehua
50 g voita
½ nippu tilliä

Kuumenna vesi isossa kattilassa. Kuori ja paloittele perunat, porkkana ja sipuli. Heitä ne kattilaan. Mausta liemi suolalla, valkopippurilla ja maustepippurilla. Lisää paloitellut kalafileet. Keitä miedolla lämmöllä puolen tunnin ajan. Yhdistä kerma ja kermaviili. Lisää joukkoon pieni määrä kuumaa kalalientä, jotta liemi ei myöhemmin leikkaantuisi. Kaada seos kattilaan. Liemen kuuluu juuri ja juuri peittää perunat. Lisää tarvittaessa vettä. Ripauta joukkoon hieman sitruunamehua. Lisää voi liemeen ja anna sen sulaa. Sekoita varovasti ja anna keiton kiehahtaa. Viimeistele ennen tarjoilua saksimalla pinnalle tillisilppua.

Resepti: Bentskär

ENSI KERRALLA
Ajatus kermaviilistä kalakeiton liemessä houkuttelee edelleen, mutta maku oli kaiken kaikkiaan vähän hailakka. Älä keitä liian kauaa ettei kala menetä mehukkuuttaan. Ohje kannattaa puolittaa ellei paikalla ole iso nälkäinen joukko syöjiä.

Ei kommentteja: