maanantai 1. heinäkuuta 2024

Lohilaatikko

1 purjo
½ kg lohifileetä
1 kg perunoita
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria

MAKULIEMI
2 valkosipulinkynttä
1 ruukku tilliä
4 dl kuohukermaa
2 tl sinapinsiemeniä tai kokojyvädijonsinappia
2 tl tillinsiemeniä

Tee makuliemi mielellään jo edellisenä äivänä. Kuori ja silppua valkosipuli. Leikkaa tillistä varret. Kaada kattilaan kerma, valkosipuli, tillinvarret ja mausteet. Kiehauta muutaman minuutin ajan. Jäähdytä ja anna maustua muutaman tunnin ajan kylmässä, mieluiten yön yli.

Halkaise, huuhtele ja suikaloi purjo. Kuullota purjo pannulla lämpimän keltaiseksi. Poista lohesta nahka, suolaa kala ja viipaloi sentin paksuisiksi siivuiksi. Kuori ja suikaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli. Kasaa peruna, sipuli, lohi ja tilliskerroksittain uunivuokaan. Mausta perunakerrokset kevyesti suolalla ja pippurilla. Lämmitä makukerma kattilassa ja kaada se siivilän läpi uunivuokaan. Kypsennä kiusausta 175-asteisessa uunissa  tunnin ajan kunnes pinta on kullanruskea. Anna kiusauksen levätä vähintään puolen tunnin ajan ennen tarjoilua. Koristele tillillä. Tarjoa laatikko mummonkurkkujen kanssa.

ENSI KERRALLA
Edesmenneessä Ravintola Juuressa lohikiusaus maustettiin tillinsiemenillä.

VILKAISE MYÖS
Rouva Raadelmasta 2.1.2013 - muna-maito-kerma
Isoäidin reseptillä 20.11.2013 - munamaidolla
Satu Koivisto 17.5.2020 - klassikkoannos
Bella Table 23.4.2021

Ei kommentteja: