maanantai 21. elokuuta 2023

Kaalikääryleet

Kaalikääryleitä ei voi tehdä hätiköiden vaan niille on varattava aikaa. Maukkaimmat kaalikääryleet saat aikaan silloin kun teet niitä rakkaallesi. Kermaa ei saa unohtaa - muuten äidin kaalikääryleistä tulee vaimon kääryleitä.

2 kg valkokaalia
1 tl Maldon-suolaa

TÄYTE
2 sipulia
2 rkl rypsiöljyä
1 dl ohrasuurimoita
½ kg jauhelihaa
1 kananmuna
1 tl Maldon-suolaa
½ tl valkopippuria
½ tl maustepippuria

PINNALLE
1 rkl voita
1 rkl siirappia
5 dl kaalin keitinlientä, lihalientä tai kermaa

Leikkaa kaalin kanta pois, jotta lehdet irtoavat helpommin. Nosta kaali isoon kattilaan. Kaada kattilan pohjalle vettä ja mausta suolalla. Hauduta kaalinkerää kannen alla kunnes lehdet ovat laiskistuneet. Kuori kaalin lehdet kerros kerrokselta ja valuta keittiöpyyhkeen päällä. Poista lehdistä paksut ruodit. Leikkaa isot lehdet puoliksi lehtiruodin kohdalta.

Silppua ruodit ja jäljelle jäänyt kaalinkerä. Kuori, silppua ja kuullota sipuli. Keitä ohra kaalinkeittovedessä. Sekoita kaalisilppu, sipuli, ohra, jauheliha ja kananmuna. Mausta seos suolalla ja pippurilla. Laita kaalinlehdille ruokalusikallinen täytettä ja kääri lehdet rullalle. Nosta kääryleet uunipannulle vieretysten saumapuoli alaspäin. Ripottele kääryleiden päälle voinokareita ja siirappivanoja. Paista kaalikääryleitä 150 asteisen uunin alatasolla kolmen tunnin ajan. Kun kääryleet ovat saaneet kauniin ruskean värin, valele ne lihaliemellä. Hauduta pitkään ja hellästi. Käännä kääryleet pariin kertaan paiston aikana ja valele liemellä. Jos kääryleiden pinta tummuu uhkaavasti, peittele uunivuoka foliolla. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa.

ENSI KERRALLA
Valuta kaalinlehdet lävikössä ja kerää liemi talteen. Miten täytteestä saisi pehmeää ja mehukasta? Kaksi kananmunaa ja liraus kermaa? Meiramia, tilliä, sinappijauhetta? Luulisin, että jos kaalin ja sipulin antaa kypsyä rauhassa, ne maistuvat itsessään makeilta eikä siirappia tarvita. Jos maltat, anna kääryleiden levätä yön yli ja lämmitä seuraavana päivänä.

KAIKKI TYKKÄÄ
Perjantaikokin blogi 30.11.2007 - sipuli, porkkana, paista jauheliha
Isoäidin reseptillä 30.5.2011 - fariinisokeri, sipuli, kerma, paista jauheliha
Rouva Raadelmasta 28.7.2011 - sipuli, kananmuna, meirami
Kokkeillaan 5.8.2011 - sipuli, meirami, kananmuna, reilusti suolaa
HS Ruokatorstai 8.9.2011 ja 8.9.2011 - sokeria keitinliemeen
Sauvajyvänen 2.10.2011 - hirven- ja karitsanjauheliha, sipuli, kananmuna, kerma
Campasimpukka 4.9.2012 - keitä riisi maukkaassa liemessä
Soppakellari 13.9.2012 - kurttukaali
Chez Jasu 3.10.2012 - reilusti suolaa
Kulinaarimuruja 22.10.2012 - Mysi Lahtisen respeti, riisin tilalle Emmer-viljaa
Kokkeillaan 9.4.2013 - inkivääri, soijakastike, couscous
Perjantaikokin blogi 28.11.2013 - sunnuntaipäivän puuhaa

VILKAISE MYÖS
Tiskivuoren emäntä 14.4.2014 - soijarouheella

Ei kommentteja: