perjantai 23. helmikuuta 2024

Lihaliemi

Varaa liemen keittämistä varten pientalouteen sopiva 7-12 litran kattila ja yksi joutelias vapaapäivä. Luita on joskus vaikea löytää kaupasta eikä lihakauppiaskaan mielellään varaa niitä. Osta siis lihatiskiltä pakastimeen potkia tai häränhäntiä kun ne ovat tarjouksessa. Maukas lihaliemi keitetään uunissa paahdetuista luista, vihanneksista ja yrteistä. Lihaliemi säilyy pakastimessa eikä teollisten kuutioiden makua voi edes verrata aitoon liemeen.

1 sipuli
1 porkkana
1 sellerinvarsi
1 kg naudan lihaisia luita: potka, häntä
1 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 nippu lehtipersiljaa
1 laakerinlehti
5 kokonaista mustapippuria
2 tl Maldon-suolaa
50 dl vettä

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Paloittele sipuli, porkkana ja selleri. Älä kuori, sillä kuorissa on paljon makua. Laita luut, sipuli ja porkkana uunivuokaan ja hiero niiden pintaan vähän oliiviöljyä. Paahda uunissa 45 minuutin ajan. Käännä puolessa välissä. Ruskista, mutta varo ettei liha pääse palamaan.

Siirrä luut, liha ja kasvikset isoon kattilaan. Kaada uunivuokaan 2 desiä kuumaa vettä ja kerää maut talteen. Kaada liemi kattilaan. Lisää kattilaan selleri, kuorimaton valkosipulinkynsi, persilja varsineen ja mausteet. Täytä kattila kylmällä vedellä niin, että liha peittyy. Kylmä vesi houkuttelee aromit pikku hiljaa esiin. Keitä miedolla noin 80 asteen lämmöllä niin, että liemi ei pääse kuplimaan. Anna liemen hautua kannen alla vähintään viiden tunnin ajan. Älä sekoita. Kuori liemen pinnalta rasva ja epäpuhtaudet.

Siivilöi liemi kankaan läpi. Keitä lientä kokoon tunnin ajan tai kunnes maku miellyttää kieltä. Jäähdytä liemi. Jos aiot pakastaa liemen, poista rasva jäähtyneen liemen pinnalta. Jääkaapissa rasva suojaa lientä bakteereilta.

ENSI KERRALLA
Hienosäätöä, hienosäätöä. Painekattilassa liemi valmistuisi vähemmällä sähkönkäytöllä ja kirkkaampana.

KAIKKI TYKKÄÄ
Simply Recipes 23.2.2009 - lihaliemen parantava voima
Rouva Raadelmasta 26.12.2011 - runsaasti kasviksia ja mausteita, kirkasta kananmunalla

VILKAISE MYÖS
Isoäidin reseptillä 5.4.2013 - etupotka, valkoviini, herkkusieni

Ei kommentteja: