tiistai 12. huhtikuuta 2011

Lampaanviulu kahvikastikkeella

Lampaanviulua ei marinoida, mutta kypsennyksen aikana sitä valellaan ahkerasti kastikkeella, joka on käsittämättömän hyvänmakuista.

3 kg lampaanviulu
1½ dl kahvia
2 tl sokeria
1 tl kuivattua timjamia
2 tl kuivattua minttua
3 tl kuivattua basilikaa
2 tl Maldon-suolaa
1 tl mustapippuria
1 rkl oliiviöljyä
1 valkosipuli
2 oksaa tuoretta rosmariinia
2 dl kermaa
2 dl lihalientä

KASTIKE
valeluliemi
3 rkl vettä
1 rkl vehnäjauhoja
1½ dl kermaa

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Muotoile uunipellille kaksinkertaisesta foliosta hieman lampaanviulua suurempi kaukalo ja nosta paisti siihen. Keitä kahvi ja sulata sokeri siihen. Sekoita kuivatuista yrteistä, suolasta, mustapippurista ja öljystä tahna. Kuori valkosipuli ja paloittele kynnet pitkittäin kahteen osaan. Riivi rosmariini ja silppua se. Pistele lampaanviuluun teräväkärkisellä veitsellä melko syviä reikiä ja täytä ne yrttitahnalla. Sulje reiät valkosipulilla. Paina valkosipulit lihan sisään, sillä ulkona törröttävä kynsi palaa ja maistuu pahalle. Sivele paistiin öljyä ja hiero loppu yrttitahna sekä tuore rosmariinisilppu paistin pinnalle. Nosta pelti uuniin ja paista 15 minuutin ajan. Ota paisti pois uunista ja vähennä lämpö 200 asteeseen. Valele lammas kahvilla ja kermalla. Laita paisti takaisin uuniin vartiksi. Ota paisti jälleen uunista ja valele se lihaliemellä. Pane paisti takaisin uuniin ja valele sitä 15 minuutin välein folioon kertyneellä liemellä. Laske tunnin kuluttua lämpö 175 asteeseen. Jos lientä haihtuu liiaksi, paikkaa vajetta kiehuvalla vedellä. Paista lammasta yhteensä noin kolmen tunnin ajan. Nosta valmis lampaanviulu foliokaukalosta ja kerää valeluliemi tarkasti talteen. Kääri paisti folioon ja anna sen vetäytyä sillä aikaa kun teet kastikkeen. Valmista kastike lisäämällä valeluliemeen hieman vettä. Suurusta kastike vesitilkkaan sekoitetuilla jauhoilla. Keitä kastiketta kymmenisen minuuttia ja lisää kerma.

Resepti: Mysi Lahtinen, HS Kuukausiliite ja Intohimot hellallani (2004)

ENSI KERRALLA
Resepti on vielä kokeilematta...

VILKAISE MYÖS
Kulinaarimuruja 24.3.2008
Janoinen persilja 13.2.2012
Soul Kitchen 1.4.2013
HS Ruokatorstai 3.4.2015 ja 3.4.2015

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, onnenpipanasi blogissasi ovat valtaosin niin samanlaisia kuin omani, että päätin luottaa myös lammasreseptissä sinun makuusi tänä pääsiäisenä :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei, tämäkin resepti on todella hyvä resepti, mutta se ei ole sama kuin kuukausiliitteessä julkaistu resepti. Kannattaa kokeilla myös alkuperäistä Mysi Lahtisen reseptiä. Siinä on oma makunsa.