sunnuntai 14. toukokuuta 2023

Yrttitarha

Viimein saimme uutisen: meitä odottaa aarin kokoinen viljelyspalsta! Kävimme heti samana päivänä katsastamassa osuuskunnan palstan, joka palstanaapureiden mukaan oli "erinomainen" ja "kaikki valmiina". Meidän mielestä se näytti kaaokselta naapuripalstoihin verrattuna. Rakkoja, hikeä ja aurinkorasvaa luvassa! Palstalta löytyi arvailujen mukaan sipulia, valkosipulia, raparperia, vadelmaa ja en-tiedä-minkä-marjanpensaita.

Ensimmäisen vuoden tavoitteena on rakentaa yrttitarha. Yrttitaimet istutetaan 10. kesäkuuta kukin omaan ruudukkoonsa. Moni- ja yksivuotiset taimet kannattaa pitää erillään. Suunnitelmissa ovat:

BASILIKA, Ocimum basilicum 'Genovese'
Italialainen, eniten viljelty basilikalajile. Kylvä huhtikuun alussa 2-4 siementä ruukkuunsa. Peitä siemenet ohuella hiekkakerroksella tai vermikuliitillä. Viihtyy hyvin lannoitetussa, vettä läpäisevässä ja ilmavassa mullassa. Taimet latvotaan, kun niissä on muutama pari kasvulehtiä, jotta taimista tulee tuuheampia ja sadosta runsaampi. Taimien karaisu ennen ulos vientiä on erittäin tärkeää. Kasvatetaan mieluiten kasvihuoneessa tai ruukussa lämpimällä seinustalla, jolloin ruukun voi viedä sisään lämpötilojen vaatiessa. Kärsii kylmyydestä jo +5 asteessa. Korkeus noin 50 cm. Sisällä kasvatettaessa monivuotinen. Sato korjataan talteen aina kun kukintojen alimmat kukat ovat auki. Avomaalla voit saada kaksi satoa kesässä, joten jätä 10 sentin mittainen sänki ja siihen kaksi alimmaista lehtihankaa.

LIPSTIKKA, Levisticum officinale
Lemmenyrtti, englanniksi lovage. Jos kasvatat lipstikkaa oven suussa, se käännytttää noidat, sammakot ja käärmeet pois. Kylvä keväällä tai syksyllä avomaalle. Itää 18 asteessa 6-10 vuorokaudessa. Valitse valoisa paikka ja ravinteikas maa, viihtyy myös savimaassa. Lipstikka kasvaa pensasmaiseksi, joten yksi kasvi riittää suureenkin talouteen. Poimi lehtiä tarpeen mukaan, kuiva tai pakasta.

RUOHOSIPULI, Allium shoeneprasum
Monivuotinen ja hienoarominen ruohosipuli lisätään siemenestä suoraan avomaalle tai jakamalla vanhoja mättäitä. Taimikasvatus kestää kuutisen viikkoa. Kylvä keväällä avomaalle. Itää 4 asteessa 10-14 vuorokaudessa. Valitse puolivarjoinen paikka. Sopii hyvin myös ruukku- ja parvekeviljelyyn. Korjaa mätäs pari kertaa kesän aikana ja jätä 3-4 sentin tyngät. Ruohosipulin ei kannata antaa kukkia vaan kukkavarret katkaistaan hyvissä ajoin. Yleensä satoa saadaan toisesta kasvuvuodesta alkaen. Jaa 3-4 vuoden välein.

SILOPERSILJA, Petroselinum crispum var. naepolitanum
Persilja saa aivot toimimaan ja luovuuden liikkeelle.  Sisältää paljon eteeristä öljyä, joka edistää ruoansulatusta. Siemen kannattaa liottaa itämisen nopeuttamiseksi. Liotusvesi heitetään pois. Kylvä aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, jolloin persilja itää heti lumen sulettua keväällä. Persiljan taimet eivät ole hallanarkoja ja ne voi istuttaa ulos jo toukokuun alkupuolella. Yölämpötilan on oltava vähintään 7 astetta. Itää 2-4 viikossa. Harso 5-6 viikon ajan auttaa hyvään kasvuun lähtöön. Viihtyy ravinteikkaassa, kosteutta pidettävässä, multavassa puutarhamaassa. Nokkoskäytteellä kastelu heinä-elokuun vaihteessa lisää satoa. Käytön voi aloittaa kun taimet ovat 10-15 cm korkuisia. Viljellään useimmiten yksivuotisena. Kasvattaa ensimmäisenä vuonna lehtiruusukkeen, toisena vuonna noin metrin korkean varren. Sadonkorjuun voi aloittaaa kun kasvit ovat 10-20 sentin korjuisia ja satoa voi korjata pitkin kesää.

TIMJAMI, Thymus vulgaris
Timjamia kutsuttiin keskiajalla "Neitsyt Marian sänkyruohoksi" ja sitä pidettiin nimenomaan naisille sopivana yrttinä. Siemenet kylvetään huhti-toukokuussa ja taimia kasvatettaan 4-5 viikon ajan. Timjamin voi kylvää myös suoraan avomaalle touko-kesäkuun vaihteessa, mutta silloin kasvu on hitaampaa. Siemeniä ei peitetä. Itää 20 asteessa 5-10 vuorokaudessa. Valitse aurinkoinen, runsasravinteinen ja kalkkipitoinen kasvupaikka. Sopii kasvatettavaksi kivikossa. Sato korjataan yhdellä kertaa juuri ennen kukintaa ja kasvustoon jätetään 5-10 sentin sänki. Lehtiä ja latvaversoja leikataan kukinnan ollessa kauneimmillaan. Arka märkyydelle ja kevättalven auringolle. Timjami on monivuotinen ja saattaa kestää jopa Etelä-Suomen talven. Voidaan talvettaa sisällä ruukussa valoissa ja viilessä. Timjami saattaa säilyä pitkään samalla kasvupaikalla.

VILKAISE MYÖS
Chocolate & Zucchini 20.5.2010 - tuoreen salvian käyttö    
Chocolate & Zucchini 19.4.2011 - suolaheinän käyttäminen
Sauvajyvänen 28.4.2012 - kasvata parvekelaatikoissa

Ei kommentteja: