lauantai 14. toukokuuta 2011

Yrttitarha

Viimein saimme uutisen: meitä odottaa aarin kokoinen viljelyspalsta! Kävimme heti samana päivänä katsastamassa osuuskunnan palstan, joka palstanaapureiden mukaan oli "erinomainen" ja "kaikki valmiina". Meidän mielestä se näytti kaaokselta naapuripalstoihin verrattuna. Rakkoja, hikeä ja aurinkorasvaa luvassa! Palstalta löytyi arvailujen mukaan sipulia, valkosipulia, raparperia, vadelmaa ja en-tiedä-minkä-marjanpensaita.

Ensimmäinen vuoden tavoitteena on rakentaa yrttitarha. Yrttitaimet istutetaan 10. kesäkuuta kukin omaan ruudukkoonsa. Moni- ja yksivuotiset taimet kannattaa pitää erillään. Suunnitelmissa ovat:

OREGANO
, Mäkimeirami
Monivuotinen oregano kestää hyvin kuivuutta. Sitä voi kasvattaa taimista tai siemenistä. Tuuheaksi kasvava mäkimeirami tukahduttaa hyvin rikkaruohot! Sato korjataan ensimmäisenä kesänä elo-syyskuussa ennen kukintaa tai kukkien juuri auettua. Versot leikataan 10-20 sentin korkeudelta. Myöhempinä vuosina satoja tulee kaksi.

BASILIKA, Ocimum basilicum, Sweet Basil
Yksivuotista basilikaa kannattaa kasvattaa avomaalla vain aivan eteläisimmässä Suomessa ja silloinkin valmiista taimista. Voi kasvattaa myös ikkunalaudalla! Taimet latvotaan kun niissä on muutama pari kasvulehtiä, jotta niistä tulee tuuheampia. Sato korjataan talteen aina kun kukontojen alimmat kukat ovat auki. Avomaalla voit saada kaksi satoa kesässä, joten jätä 10 sentin mittainen sänki ja jätä siihen jaksi alimmaista lehtihankaa. Pakasta talven varalle.

LEHTIPERSILJA, Petroselinum crispum var. neapolitanum
Persilja kylvetään avomaalle toukokuun loppuun mennessä. Kylvön voi tehdä myöhään syksylläkin, jolloin persiljaa itää heti lumen sulettua keväällä. Persiljan taimet eivät ole hallanarkoja ja ne voi istuttaa ulos jo toukokuun alkupuolella. Sadonkorjuun voi aloittaa kun kasvit ovat 10-20 sentin korkuisia; satoa voi korjata pitkin kesää. Pakastetuissa persiljoissa säilyvät väri ja aromi, mutta C-vitamiini häviää.

ROSMARIINI
Rosmariinia viljellään Suomessa yksivuotisena, sillä se on talvenarka. Sadonkorjuu tehdään sadonkorjuuaikaan tai oksien ollessa kymmensenttisiä. Rosmariini säilyttää arominsa hyvin kuivattuna.

RUOHOSIPULI, 'Starkwuchsig'
Monivuotinen ja hienoarominen ruohosipuli lisätään siemenestä suoraan avomaalle tai jakamalla vanhoja mättäitä. Taimikasvatus kestää kuutisen viikkoa. Ruohosipulin ei kannata antaa kukkia vaan kukkavarret katkaistaan hyvissä ajoin. Yleensä satoa saadaan toisesta kasvuvuodesta alkaen.

SALVIA
Salvia on monivuotinen, mutta kestää huonosti Suomen talvea. Siemenet kylvetään toukokuussa ruukkuihin ja taimia kasvatetaan 6-8 viikon ajan. Jos salvia sattuu menestymään talven yli, se kukkii ja kylväytyy itse uudelleeen. Sato korjataan ennen kasvien kukkimista ja se voidaan kuivata talven varalle.

TIMJAMI, Tarha-ajuruoho
Timjami on monivuotinen ja saattaa kestää jopan Etelä-Suomen talven. Siemenet kylvetään toukokuussa ja taimia kasvatettaan 4-5 viikon ajan. Sen voi kylvää myös suoraan avomaalle, mutta silloin kasvu on hitaampaa. Timjami saattaa säilyä pitkään samalla kasvupaikalla. Sato korjataan yhdellä kertaa juuri ennen kukintaa ja kasvustoon jätetään 5-10 sentin sänki.

TILLI, 'Tetra'
Tilli kylvetään tasamaalle kesäkuussa mahdollisimman tiheään. Tilli kasvaa nopeasti ja kylvöjä voi tehdä monta kesässä. Satoa voi korjata kun kasvusto on 15-30 sentin korkuista.

VILKAISE MYÖS
Chocolate & Zucchini 20.5.2010
Chocolate & Zucchini 19.4.2011
Michael Ruhlman 26.7.2011
Sauvajyvänen 28.4.2012

Ei kommentteja: