Nokkosjahtiin pitää lähteä toukokuussa kun nokkoset ovat vielä pieniä. Nuoret nokkosenlehdet ovat superruokaa, joista löytyy jättiannos C-vitamiinia, kalsiumia ja rautaa. Lähde retkelle aurinkoisena päivänä, sillä silloin nokkosissa on eniten ravintoaineita ja vähiten nitraatteja. Laita pitkät housut jalkaan ettei nokkonen polta. Pakkaa reppuun muovihanskat, sakset ja paperipusseja. Kerää nokkoset suojaisesta paikasta, joka on tarpeeksi kaukana isoista teistä. Vältä myös nitraattirikkaita huussimaita ja koiranulkoilutusreittejä.
Jos ryöppäät nokkoset, leikkaa vain nokkosten lehdet talteen paperipussiin. Jos haluat kuivata nokkoset, kerää ne varsineen ja sido kimpuksi kuivumaan keittiön seinällä.
Nokkosenlehdet voi kuivata tai ryöppäyksen jälkeen pakastaa. Huuhtele nokkoset ennen ryöppäystä, jotta pääset eroon hiekasta ja pienistä ötököistä. Parin minuutin ryöppäys vähentää nitraattipitoisuutta ja vie pois poltetta. Nokkosta voi käyttää kuten pinaattia muhennoksessa, pestossa, keitossa, risotossa, piirakassa tai kuivattuna yrttiteen tapaan.
KAIKKI TYKKÄÄ
Kemikaalikocktail 18.5.2010 (blogi suljettu) - kerää nokkoset toukokuussa
Sillä sipuli 15.6.2009 - uppopaistetut nokkosenlehdet
VILKAISE MYÖS
Hunter Anger Gardener Cook 28.1.2010 - ryöppää suolavedessä
Herkkusuun lautasella 18.5.2011 - capellini, nokkonen, gongonzolakastike
Uusi musta 27.5.2011 (blogi suljettu) - huuhdo hiukset tai kylvetä jalat ryöppäysvedessä
Cebicin keittiössä 22.6.2012 - pakasta soseena
Hunter Angler Gardener Cook 21.4.2013 - nokkosraviolit
Polkkapossu 23.5.2013 - ideoita nokkosruokiin
Omenaminttu 26.5.2013 - nokkospiiras
Patalintu 27.5.2013 - feta-nokkospiirakka
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti