torstai 6. huhtikuuta 2023

Moussaka

Moussaka on pitkän kaavan viikonloppuruokaa, mutta vaiva palkitsee. Maun puolesta on oleellista paahtaa munakoisot ennen latomista laatikkoon.

½ kg perunoita
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
2 rkl oliiviöljyä
2 tl Maldon-suolaa
1 tl mustapippuria

Kuori ja viipaloi perunat. Viipaloi munakoisot ja kesäkurpitsat. Levitä perunat ja munakoisot uunipellille. Sipaise päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Paahda uunissa puolen tunnin ajan.

LIHAKASTIKE
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
½ kg karitsan jauhelihaa
2 tl kanelia
1 tl oreganoa
2 rkl tomaattipyrettä
2 dl punaviiniä
400 g paseerattua tomaattia

Kuori, kuutioi ja kuullota sipuli ja valkosipuli padassa. Lisää karitsanjauheliha ja ruskista. Mausta kanelilla ja oreganolla. Lisää tomaattipyre ja punaviini. Anna kastikkeen poreilla 5 minuutin ajan. Lisää paseerattu tomaatti. Hauduta hiljalleen puolen tunnin ajan.

VALKOKASTIKE
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
7 dl täysmaitoa
80 g pecorinoa
½ tl muskottia
3 kananmunaa

Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja leivinjauhe. Sekoita vispilällä. Kaada joukkoon lämmitetty maito. Sekoita vispilällä ettei kastike paakkuunnu. Kypsennä miedolla lämmöllä 20 minuutin ajan kunnes kastike on sakeutunut. Raasta juusto. Mausta pecorinolla ja muskottipähkinällä. Vatkaa kananmunat hieman jäähtyneen kastikkeen joukkoon.

Kokoa moussaka. Lado vuokaan kerroksittain perunaa, kesäkurpitsaa, munakoisoa ja jauhelihakastiketta. Kaada valkokastike vuokaan päällimmäiseksi. Viimeistele raastetulla pecorinolla. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 45 minuutin ajan.

ENSI KERRALLA
Maistui! Karitsanlihaa ei löytynyt, etsi ahkerammin ensi kerralla. Kokeile pelkällä munakoisolla?

KAIKKI TYKKÄÄ
Pastanjauhantaa 24.10.2006 - Rick Steinin resepti, ei perunaa tai kesäkurpitsaa, valkoviiniä kastikkeeseen

VILKAISE MYÖS
Ketun keittiössä 23.7.2011 - vuohenmaitojuustoa valkokastikkeeseen, käytä keitettyjä perunoita
Suolaa & hunajaa 9.11.2011 - jogurttikastike
Vatsasekaisin kilinkolin 19.8.2011 - chiliä, oliivejä, jogurttikastike

Ei kommentteja: