perjantai 15. syyskuuta 2023

Nakkikeitto

20 dl lihalientä
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
200 g juuriselleriä
200 g lanttua
200 g palsternakkaa
1 kg perunoita
4 porkkanaa
nippu tuoretta persiljaa
2 rkl voita
1 tl mustapippuria
½ kg nakkeja

Kiehauta lihaliemi. Kuori sipuli, valkosipuli, selleri, lanttu, palsternakka ja perunat. Huuhtele porkkanat. Paloittele sipuli ja juurekset. Viipaloi valkosipuli ja porkkanat. Silppua persilja. Kuullota sipuli keittokattilassa kaikessa rauhassa. Lisää kattilaan valkosipuli ja rouhittu mustapippuri. Varo ettei pippuri pala. Kaada kuuma lihaliemi keittokattilaan. Nosta juurekset kattilaan. Keitä hiljalleen puolen tunnin ajan.

Nosta perunat ja puolet persiljasta kattilaan. Keitä puolen tunnin ajan. Viipaloi nakit. Sillä aikaa kun keitto kiehuu, paista nakit ruskeiksi. Kun keitto on melkein valmista, lisää nakit ja loput persiljasta. Kiehauta ja nauti ruisleivän kanssa.

Resepti: Mysi Lahtisen Intohimot hellallani (2004)

ENSI KERRALLA
Kylläpä nakkikeitto voi maistua hyvältä. Palsternakka unohtui kauppaan, mutta se ei paljon menoa haitannut. Ensi kerralla käytä kokonaisia mustapippureita. Kuullota myös juurekset ennen lihaliemen lisäämistä. Timjamia? Lisäsin kaksi teelusikallista Maldon-suolaa itse keitetyssä lihaliemessä kun on suolaa aika niukasti. Pakastamisen jälkeen liemi oli vielä maukkaampi, mutta kasvikset vetisiä.

KAIKKI TYKKÄÄ
Patalintu 14.11.2012 - rucolapesto

Ei kommentteja: