sunnuntai 14. syyskuuta 2025

Sienimetsässä

Opettele joka vuosi yksi uusi sieni. Kun käyt samoissa metsissä joka vuosi, opit, mistä löytyvät parhaat paikat kullekin sienelle. Mutta muista, älä ikinä kerro salaista sienipaikkaasi kenellekään.

Sienten kuivaaminen
‣ Kuivaa pienet sienet (suppilovahvero) kokonaisina ja isommat (tatit, käävät, orakkaat) viipaloituina.
‣ Levitä sienet ohuesti talouspaperin päälle tarjottimelle tai ilmavaan koriin.
‣ Kuivaa varjoisassa ja kuivassa paikassa.
‣ Kun sienet tuntuvat lämpimiltä ja kuivilta, ei siis nihkeiltä ja kylmiltä, ne ovat kuivia.
‣ Säilytä kuivatut sienet tiiviissä valolta suojattuna lasipurkissa ja ne säilyvät jopa vuosia.

Kantarelli
Säilyy parhaiten pakastettuna pakastepusseissa.

Mustatorvisieni
keitot ja kastikkeet

Suppilovahvero
Craterellus tubaefomis,  yellowfoot chanterelle. "Wax bags, incidentally, preserve the mushrooms better than paper, and far better than plastic, which prevents the moisture-laden mushrooms from breathing and will often disintegrate them before you even get home."

Tatit
kuivattuina padoissa ja risotossa

Vaaleaorakas
Vaaleaorakkaan maku on mieto ja rakenne kiinteä. Vaaleaorakas näyttää päältä aika paljon lampaankäävältä, mutta alapuolen pitkät piikit paljastavat eron. Ihanaa pannulla voissa paistettuna.

KAIKKI TYKKÄÄ
Sauvajyvänen 15.9.2011 - sienibruschetta

VILKAISE MYÖS
Hunter Angler Gardener Cook 4.1.2013 - suppilovahvero on ruokakaapin perustarvike
Sauvajyvänen 26.8.2013 - sienten top 5
Satu Koivisto 14.8.2023 - sienien säilöntä

Ei kommentteja: