torstai 24. marraskuuta 2011

Kiitospäivän kalkkuna

Saat mehukkaan paistin, kun valitset luomukalkkunan ja kypsennät sen rintapuoli alaspäin.

1 kalkkuna
1 dl Maldon-suolaa
1 rkl mustapippuria
1 sitruuna
½ sipuli
2 porkkanaa
1 nippu varsiselleriä
1 nippu tuoretta lehtipersiljaa
2 rkl oliiviöljyä
2 rosmariinin oksaa
2 timjamin oksaa

Nosta pakastettu kalkkuna hyvissä ajoin jääkaappiin sulamaan. Säilytä se muovipakkauksessa sulatuksen ajan. Varaa sulamiseen reilusta aikaa, noin 10 tuntia kiloa kohden.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Huuhtele kalkkuna kylmässä vedessä ja kuivaa se talouspaperilla. Poista kalkkunan kaula ja sisälmykset, jos sait ne mukana paketissa. Siisti kalkkunan nahka. Hiero kalkkunan sisälle suolaa, pippuria ja puolikkaan sitruunan mehu. Kuori ja paloittele sipuli, porkkanat ja selleri reiluiksi lohkoiksi. Silppua sellerinlehdet ja persilja. Täytä kalkkuna sipulilla, porkkanoilla, sellerillä ja persiljalla. Sido kalkkuna paistinarulla. Hiero kalkkunan pintaan oliiviöljyä ja ripottele päälle suolaa ja pippuria. Kietaise kalkkunan ympärille muutama rosmariinin- ja timjaminoksa. Aseta kalkkuna rinta alaspäin uuniritilälle. Laita ritilän alle uunivuoka, johon neste voi valua. Paista 200 asteessa puolen tunnin ajan. Laske sitten lämpö 175 asteeseen ja paista kahden tunnin ajan. Laske lopuksi lämpö 100 asteeseen ja paista noin 1½ tunnin ajan. Kokonaispaistoaika on puoli tuntia per kilo. Kypsän kalkkunankoiven lämpötila on 80 astetta ja rintafileen 74 astetta. Voit lopuksi nostaa uunin lämmön 150 asteeseen ja kääntää kalkkunan rintapuolen ylöspäin, jotta saat siihen kauniin ruskean pinnan. Varo ettei kalkkuna kuivu! Anna kalkkunan levätä huoneenlämmössä 20 minuutin ajan. Pyydä isäntää leikkaamaan kalkkuna kauniiksi viipaleiksi.

Resepti: Simply Recipes 22.11.2006

ENSI KERRALLA
Resepti on vielä kokeilematta...

VILKAISE MYÖS
Gluten-Free Girl 17.11.2009
Three Many Cooks 22.11.2009
Herkkusuun lautasella 5.12.2010
Michael Ruhlman 19.11.2011
Herkkusuun lautasella 6.12.2011
Sauvajyvänen 21.1.2012
Sillä sipuli 4.3.2012
Michael Ruhlman 19.11.2012
Gluten-Free Girl 21.11.2012
Campasimpukka 29.12.2012
Michael Ruhlman 18.11.2013
Pastanjauhantaa 16.12.2014

Ei kommentteja: