perjantai 25. marraskuuta 2011

Minestrone

Kylmänä ja pimeänä päivänä laitan liedelle kattilallisen minestronekeittoa. Raaka-aineet lisätään vähän kerrallaan niin, että keitto on valmista illansuussa. Etsi keittoon savustamatonta pancettaa tai possunkylkeä, sillä savunmaku on keittoon liian voimakas. Lautasellisen keittoa kruunaa lusikallinen pestoa.

LIEMI
1 porkkana
1 sipuli
6 valkosipulinkynttä
1 sellerinvarsi
½ vihreä paprika
½ nippu lehtipersiljaa
200 g pancettaa tai suolattua possunkylkeä
30 dl vettä

KEITTOAINEKSET
2 purkkia tomaattipyrettä
2 purkkia tomaattimurskaa
1 dl lihalientä
4 rkl kuivattua basilikaa
1 rkl kuivattua oreganoa
1 tl mustapippuria
2 porkkanaa
200 g vihreitä papuja
200 g herneitä
1 tl Maldon-suolaa

LISÄKSI
pestoa
parmesania tai pecorinoa

Valmista ensin liemi. Kuori porkkana, sipuli ja valkosipuli. Leikkaa vihannekset pieniksi kuutioiksi. Silppua persilja. Laita kaikki ainekset isoon kattilaan. Kaada kattilaan kylmää vettä niin, että ainekset peittyvät. Keitä hiljaisella tulella 4-6 tunnin ajan.

Nosta possu liemikattilasta. Soseuta liha sauvasekoittimella. Siivilöi liha. Kaada possusose takaisin kattilaan ja sekoita hyvin. Kuori rasva liemen pinnalta. Lisää sen jälkeen tomaattipyre, tomaattimurska, lihaliemi, basilika ja oregano kattilaan. Mausta pippurilla. Hauduta kannen alla kahden tunnin ajan.

Kaada kattilaan litra vettä. Nosta lämpöä niin, että keitto kiehuu hiljalleen. Kuori ja viipaloi porkkanat. Siisti ja paloittele pavut. Lisää porkkanat, pavut ja herneet kattilaan. Hauduta hiljalleen puolen tunnin ajan. Tarkista suola.

Tarjoa peston, parmesanraasteen, maalaisleivän ja punaviinin kanssa. Keitto säilyy jääkaapissa viikon ajan tai pakastimessa kauemmin.

Resepti: Nick Peirano ja Saveur 3/2004

ENSI KERRALLA
Resepti on vielä kokeilematta... Miksi possu soseutetaan eika kuutioida? Miksi vihanneksia ei kuulloteta? Tarvitaanko lihalientä?

VILKAISE MYÖS
Hunter Angler Gardener Cook 25.11.2007 - Nick Peiranon resepti muokattuna
Saveur 26.7.2012
Michael Ruhlman 8.4.2013
Kauhaa ja rakkautta 13.8.2013
Sauvajyvänen 23.5.2015

Ei kommentteja: