keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Osso buco

Joskus harvoin lihakaupasta löytyy vasikanpotkaa ja silloin on syytä käyttää tilaisuus hyväksi. Ruskistetut, tomaattikastikkeessa pitkään haudutetut ja gremolatalla maustetut potkaviipaleet ovat herkkuruokaa, josta kannattaa uneksia. Ken kerran on saanut maistaa ruohovasikan potkasta tehtyä osso bucoa, ei enää suuria naudan potkaviipaleita osta.

150 g juuriselleriä
1 porkkana
3 sipulia
5 paksua viipaletta vasikanpotkaa
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
1 tölkki säilöttyjä tomaatteja tai 6 tuoretta
3 rkl tomaattipyrettä
3 dl kuivaa valkoviiniä
3 dl vettä
1 rkl lihaliemijauhetta
2 tl kuivattua basilikaa tai 2 rkl tuoretta
1 laakerinlehti
1 tl Maldon-suolaa
½ tl valkopippuria

Kuori ja raasta juuriselleri sekä porkkana. Kuori ja silppua sipuli. Viillä lihaviipaleiden ympärillä olevat kalvot poikki terävällä veitsellä jokaisen lihasnipun kohdalta. Ruskista potkaviipaleet hitaasti valurautapadassa. Nosta lihapalat sivuun. Kuullota kasvikset tomaatteja lukuunottamatta. Lisää liha pataan ja ripottele pinnalle jauhoa. Sekoita hyvin ja lisää tomaatit. Kaada pataan viini, vesi, lihaliemijauhe ja mausteet. Kiehauta ja siirrä pata sitten uuniin. Hauduta 200 asteisessa uunissa 1½ tunnin ajan. Tarjoa gremolatan ja milanolaisen risoton kanssa.

Resepti: Pastanjauhantaa 23.11.2006 ja Raholan syötävät sanat

ENSI KERRALLA
Hyvää, mutta ei vielä nappiosuma. Minulla oli kuusi potkaviipaletta, jotka painoivat vajaan kilon. Suolaa potkaviipaleet ennen paistamista. En laittanut pataan kuin puolet vedestä ja silti nestettä oli aivan liikaa, jolloin liha kiehui hautumisen sijaan. Tarvitaanko selleriä ja porkkanaa ollenkaan? Tai vehnäjauhoja? Timjamia basilikan sijaan? Hauduta uunissa ilman kantta niin, että kastike karamelisoituu.

VILKAISE MYÖS
Chocolate & Zucchini 29.8.2006
Siskot kokkaa 12.11.2010
Kokkeillaan 2.4.2012
Soppakellari 14.4.2012
Punavuori Gourmet 23.4.2012
Kaikki äitini reseptit 14.4.2012
Siskot kokkaa 1.11.2012
Prinsessakeittiö 11.2.2013
Hunter Angler Gardener Cook 3.3.2013
Soul Kitchen 27.4.2013

Ei kommentteja: