Janssoninkiusaus on perinteinen uudenvuodenyön huikopala, pehmeän kermainen ja suolainen. Se valmistetaan talviperunoista ja skandinaavisesta anjoviksesta eli kilohailista, joka antaa kiusaukselle ominaisen makeuden. Välimeren suolainen anjovis eli sardelli on eri kala. Älä myöskään hämäänny kaupan janssonfileepurkista, jonka sisällä on silliä. Ihanin tarina janssoninkiusauksesta löytyy Mauri Sariolan kirjasta Hanhensulan ravintola (1983). Hanhensulan ravintola on hurmaava kirja
täynnä kirjailijoiden ruokatarinoita, jotka saavat hyvälle tuulelle.
Kirjaa löytyy vielä antikvariaateista!
5 sipulia
2 kg perunoita (Annabelle)
3 purkkia anjovisfileitä
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
MAKULIEMI
4 valkosipulinkynttä
1 ruukku tilliä
8 dl kuohukermaa
2 tl fenkolinsiemeniä
2 tl tillinsiemeniä
Tee makuliemi mielellään jo edellisenä päivänä. Kuori ja silppua valkosipuli. Leikkaa tillistä varret. Kaada kattilaan kerma, valkosipuli, tillinvarret, fenkolinsiemenet, tillinsiemenet ja anjovispurkkien liemi. Kiehauta muutaman minuutin ajan. Jäähdytä ja anna maustua muutaman tunnin ajan kylmässä, mieluiten yön yli.
Kuori ja viipaloi sipuli. Kuullota sipuli pannulla lämpimän keltaiseksi. Kuori ja suikaloi perunat ohuiksi tikuiksia. Kasaa peruna, sipuli ja anjovis kerroksittain uunivuokaan. Mausta perunakerrokset kevyesti suolalla ja pippurilla. Lämmitä makukerma kattilassa ja kaada se siivilän läpi uunivuokaan. Kypsennä kiusausta 175-asteisessa uunissa 1½ tunnin ajan kunnes pinta on kullanruskea. Anna kiusauksen levätä vähintään 45 minuutin ajan ennen tarjoilua. Koristele tillillä. Tarjoa kiusaus punajuurten kanssa yöpalana tai iltaruokana.
Resepti: HS, Janne Ahola ja Bella table 29.12.2022
ENSI KERRALLA
Hauduta kahden tunnin ajan ellei kauemminkin. Laakeassa metallivuoassa kiusaus kypsyy paljon nopeammin kuin korkeassa, keraamisessa uunivuoassa. Osan kermasta voi korvata maidolla, jos on ihan pakko.
KAIKKI TYKKÄÄ
Herkkusuun lautasella 26.10.2010 - talviperunoita, kuohukermaa, huuhtele perunat
Mausteinen manteli 19.1.2011 - kerma-maito, huuhtele perunat
Rouva Raadelmasta 13.1.2012 - sekoita anjovisliemi ja kerma
Sauvajyvänen 22.3.2012 - huuhtele perunat
Chez Jasu 6.4.2012 - leivinuunissa, viirulihaa pinnalle
Kokkeillaan 8.3.2013 - toinen kuorii perunat, toinen suikaloi
Prinsessakeittiö 6.4.2013 - pakastealtaasta perunat
VILKAISE MYÖS
Kamera & kauha 3.2.2012 - paista valurautapannussa, keitä anjoviskerma, dijon
Siskot kokkaa 8.2.2012 - possun kylkiviipaleita pinnalle
Kamera & kauha 25.4.2013 - silli, pekoni
lauantai 22. maaliskuuta 2025
Janssoninkiusaus
Tunnisteet:
Kala,
Padat ja uuniruoat
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti