keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Janssoninkiusaus

Janssoninkiusaus on perinteinen uudenvuodenyön huikopala, pehmeän kermainen ja suolainen. Se valmistetaan talviperunoista ja skandinaavisesta anjoviksesta eli kilohailista, joka antaa kiusaukselle ominaisen makeuden. Välimeren suolainen anjovis eli sardelli on eri kala. Älä myöskään hämäänny kaupan janssonfileepurkista, jonka sisällä on silliä.

2 sipulia
2 rkl öljyä
2 kg kiinteitä perunoita
2 rasiaa anjoviksia
8 dl kuohukermaa

Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sipuli pannulla lämpimän keltaiseksi. Kuori ja suikaloi perunat ohuiksi tikuiksi. Sekoita perunasuikaleet, sipuli ja anjovis uunivuoassa. Kaada seoksen päälle anjovispurkin liemi. Laita kiusaus 225-asteisen uunin keskitasolle vartiksi. Lisää sitten puolet kermasta. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen ja hauduta kiusausta puolen tunnin ajan. Lisää loput kermasta ja sekoita. Anna kiusauksen muhia vielä puolen tunnin ajan. Jos pinta ruskistuu liikaa, peitä se foliolla. Tarjoa kiusaus punajuurten kanssa yöpalana tai iltaruokana.

Vinkki: Mauri Sariola ja Hanhensulan ravintola (1983). Hanhensulan ravintola on hurmaava kirja täynnä kirjailijoiden ruokatarinoita, jotka saavat hyvälle tuulelle. Kirjaa löytyy vielä antikvariaateista!

ENSI KERRALLA
Tarkista paistoajat ja lämpötila. Kokeile lämmittää uuni 250 asteiseksi ja laske lämpö 150 asteeseen kun laitat kiusauksen uuniin. Hauduta kahden tunnin ajan. Laakeassa metallivuoassa kiusaus kypsyy paljon nopeammin kuin korkeassa, keraamisessa uunivuoassa. Joissain ohjeissa perunoista huuhdellaan tärkkelys pois, mutta en oikein ymmärrä miksi? Ehkä osan kermasta voisi korvata maidolla.

KAIKKI TYKKÄÄ
Herkkusuun lautasella 26.10.2010 - talviperunoita, kuohukermaa, huuhtele perunat
Mausteinen manteli 19.1.2011 - kerma-maito, huuhtele perunat
Rouva Raadelmasta 13.1.2012 - sekoita anjovisliemi ja kerma
Sauvajyvänen 22.3.2012 - huuhtele perunat
Chez Jasu 6.4.2012 - leivinuunissa, viirulihaa pinnalle
Kokkeillaan 8.3.2013 - toinen kuorii perunat, toinen suikaloi
Prinsessakeittiö 6.4.2013 - pakastealtaasta perunat

VILKAISE MYÖS
Kamera & kauha 3.2.2012 - paista valurautapannussa, keitä anjoviskerma, dijon
Siskot kokkaa 8.2.2012 - possun kylkiviipaleita pinnalle
Jokihaka kokkaa 25.4.2013 - silli, pekoni

Ei kommentteja: