torstai 25. heinäkuuta 2024

Risottoa Milanosta

Risoton hämmentäminen girarisolla on hermoja rauhoittavaa työtä. Klassinen risotto milanese valmistetaan kanaliemestä ja sahramista. Sahramirisotto on kermaista, kultaista ja mehevää.

12 dl kanalientä
100 g parmesanjuustoa
1 salottisipuli
50 g voita
5 dl carnaroliriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
½ g sahramia

Kiehauta kanaliemi ja pidä se lämpimänä. Tarkista liemen suolaisuus niin voit lisätä sopivasti suolaa ruoanlaiton aikana. Raasta parmesanjuusto. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sipuli matalalla lämmöllä. Nosta vähän lämpöä, lisää riisi kattilaan ja paahda muutaman minuutin ajan. Kaada viini kattilaan - kuuntele sihahdus - ja anna viinin haihtua pois. Lisää kanalientä riisin joukkoon kauhallinen kerrallaan. Aina kun edellinen liemiannos on saostunut, lisää vähän lientä kattilaan niin, että liemi peittää riisin ja sekoita huolella. Hienonna lopussa sahrami risoton sekaan. Kun riisi on lähes valmista, ota kattila pois liedeltä. Helli valmista risottoa vatkaamalla sekaan kylmää voita ja parmesanjuustoa. Anna risoton levätä kannen alla muutaman minuutin ajan. Tarkista suola. Ripottele annoksen päälle mustapippuria ja parmesanraastetta.

Resepti: Anna Bergenströmin Joka kokin keittokirja (2002)

ENSI KERRALLA
Kokeile pienempää annosta:
10 dl kanalientä
50 g parmesania
1 salottisipuli
1 rkl oliiviöljyä
3 dl carnaroliriisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä
¼ g sahramia
2 rkl voita
Maldon-suolaa
mustapippuria

VILKAISE MYÖS
The Perfect Pantry 15.1.2008 - carnarolin tärkkelys tuo risottoon kermaisuuden, mutta säilyttää purutuntuman. Mittasuhteet 1:4?
Rouva Raadelmasta 29.1.2012 - Antti Vahteran ja Visa Nurmen resepti vermutilla
Kulinaarimuruja 30.8.2012 - osso bucon kanssa

Ei kommentteja: