lauantai 26. elokuuta 2023

Kaalilaatikko

Kaalilaatikkoa ei voi syödä salaa, sillä tuoksu leviää koko kortteliin kateutta levittäen. Mutta ahneeksi ei kannata ruveta, sillä yli kahden kilon kaalia on vaikea saada mahtumaan mihinkään pataan.

2 kg keräkaalia
2 rkl öljyä
2 sipulia
2 porkkanaa
½ kg sika-nautajauhelihaa
2 tl Maldon-suolaa
½ tl valkopippuria
1 rkl meiramia
1 dl puuroriisiä
2 rkl siirappia
5 dl lihalientä

Leikkaa kaali sentin paksuisiksi suikaleiksi. Kaada loraus öljyä isoon pataan ja hauduta kaalia tunnin ajan kannen alla. Kuori, silppua ja kuullota sipuli. Viipaloi porkkana. Ruskista jauheliha. Mausta jauheliha suolalla, valkopippurilla ja meiramilla. Sekoita sipuli, porkkana, jauheliha, riisi ja siirappi padassa kaalin kanssa. Kaada lihaliemi pataan. Hauduta 150 asteisessa uunissa kolmen tunnin ajan kannen tai folion alla. Lisää vähän vettä, jos laatikko kuivuu liikaa. Anna laatikon levätä vartin ajan ennen tarjoamista.

ENSI KERRALLA
Kylässä käyvät lapset katselevat laatikkoa kauhulla, mutta aikuisille maistuu annos jos toinenkin. Hauduta kaali niukassa liemessä. Kaali karamelisoitu kauniisti uunissa eikä kermaa tarvita. Kokeile riisin tilalla kotimaisia ohrasuurimoita.

KAIKKI TYKKÄÄ
Kulinaarimuruja 12.10.2008 - laiskista kaali pannulla
Pastanjauhantaa 10.10.2009 - lammas, lihaliemi, ohrasuurimot
Herkkusuun lautasella 21.9.2010 - ruskista kaali
Omenaminttu 3.9.2011 - meirami ja sienet, aloita padan tekeminen jauhelihan paistamisesta
Lunni leipoo 22.5.2012 - ruskista kaali pienissä erissä
Kokkeillaan 16.7.2012 - ohra, maustepippuri, laakerinlehti
Siskot kokkaa 1.8.2012 - lipstikka raikastaa makua
Sauvajyvänen 27.8.2012 - hirvi, ohra, muna-maito
Cebicin keittiössä 6.9.2012 - ohrahelmiä, puolukkahillo
Kauhaa ja rakkautta 5.10.2012 - hauduta vähintään kolme tuntia
NAMI-NAMI 25.10.2012 - perusresepti englanniksi

VILKAISE MYÖS
Herkku & koukku 29.9.2011 - kerma, maito, lipstikka, ei lihaa
Soppakellari 13.11.2012 - dijon, neilikka, etikka
Rouva Raadelmasta 29.5.2013 - kaalipata liedellä

Ei kommentteja: