sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Burgundilainen lihapata

Burgundinpata on klassinen ranskalainen pata. Jokaisella ranskalaisella kokille on oma ohje sitä varten. Tämä ohje on mukaeltu Anna Bergenströmin Joka kodin keittokirjasta (1997). Padasta tulee kaikkein parasta, kun sen valmistaminen aloitetaan jo edellisenä päivänä. Lavasta tai etuselästä tulee mehukkainta, paahtopaistista vähän kuivempaa. Tämä annos riittää 5-6 nälkäiselle ja loput voi pakastaa.

1 kg naudan lapaa tai etuselkää
1 laakerinlehti
2 valkosipulinkynttä
5 dl burgundilaista punaviiniä
1 porkkanaa
1 sipuli
1 purjo
pieni pala appelsiininkuorta
15 helmisipulia
200 g herkkusieniä
3 rkl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
1 tl Maldon-suolaa
½ tl sokeria
1 tl timjamia
3 rkl tomaattipyrettä
tuoretta lehtipersiljaa

Paloittele liha noin 3 sentin kuutioiksi. Marinoi lihaa yön yli punaviinissä, joka on maustettu halkaistulla laakerinlehdellä ja valkosipulilla.

Siivilöi lihapalat marinadista ja kuivaa ne talouspaperilla. Säästä marinadin liemi. Anna lihan lämmetä huoneenlämmössä. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja kerää muut tarvikkeet esille. Kuori porkkana ja leikkaa se paksuiksi viipaleiksi. Kuori ja lohko sipuli. Suikaloi purjo. Raasta appelsiininkuori. Kuori helmisipulit. Kuutioi herkkusienet. Kuullota kasvikset kevyesti ja heitä ne isoon uunipataan. Ripottele lihakuutioiden päälle vehnäjauhoja. Ruskista lihakuutiot pienissä erissä kuumalla paistinpannulla mahdollisimman vähässä rasvassa. Huuhtele paistinpannu vedellä ja kaada liemi pataan. Lisää pataan lihakuutiot, mausteet, tomattipyree ja marinadiviini. Kypsennä 3 tunnin ajan 175 asteen lämpöisessä uunissa kunnes liha on mureaa. Koristele pata persiljalla. Tarjoa villiriisin, vihreän salaatin ja punaviinin kanssa.

ENSI KERRALLA
Kaikki kohdallaan. Turvaruokaa parhaimmillaan. Lihansyöjän peruspata.

VILKAISE MYÖS
Rouva Raadelmasta 2.9.2011- Julia Childin ohjetta mukaillen
Kivistössä 10.11.2011 - kaada pataan vaatimattomat kaksi litraa viiniä
Fanni & kaneli 3.12.2012 - vaikuttaa Julia Childin ohjeelta

Ei kommentteja: