(Alkuperäinen teksti 30.12.2006)
Huutokauppaan meneminen kuulostaa vähän pelottavalta ja monet esineistä edustavat aikuisempaa makua kuin mistä itse pidän. Silti ajatus tuotteista, jotka kestävät aikaa ja joiden arvio ei romahda kotiin kannettaessa, on viehättävä. Koska Hagelstamin ja Bukowskin seuraaviin huutokauppohin on reilusti aikaa, nyt on turvallinen hetki käydä katsomassa mitä ja mihin hintaan myytiin syksyn huutokaupoissa.
Ennen huutokauppaa myyjä ja huutokauppakamari sopivat tuotteelle lähtöhinnan ja pohjahinnan. Lähtöhinnasta aloitetaan huutaminen, ja siitä voidaan mennä ylös tai alas. Pohjahinta on myyjän turva siitä, ettei tuote mene liian halvalla. Pohjahinta ei voi koskaan olla lähtöhintaa suurempi. Jos myyjä ei ole määritellyt pohjahintaa, myydään tuote suurimman tarjouksen tekijälle vaikka tarjous olisi kuinka pieni. Myyntihinta eli vasarahinta on sitten se lopullinen hinta, jolla tuote myytiin.
Pankkitilin saldolle turvallinen tapa harrastaa huutokauppoja on käydä ennen huutokauppaa näytössä tai tutkia luetteloa netissä. Itse ostaminen tapahtuu varsinaisessa huutokaupassa joko paikan päällä tai tekemällä tarjouksen etukäteen. Huudetun tuotteen voi yleensä maksaa vain käteisellä tai pankkikortilla. Myyntihinnan lisäksi maksettavaksi tulee esim. Hagelstamilla 12 % huutomaksu sekä arvonlisävero 22% huutomaksusta (ei itse tuotteen hinnasta). Esineistä, jotka kuuluvat Kuvaston piiriin, pitää vielä maksaa 5 % tekijänoikeuskorvaus. Varsinainen hintaviidakko!
Oskari Paatelan (1888-1952) Öisen Helsingin laittaisin makuuhuoneen seinälle, jos minulla olisi makuuhuone. Lähtöhinta Hagelstamilla 2.12.2006 oli 2500 e ja myyntihinta 4000 e.
Lars-Olov Larauksen Ujo sopisi pukeutumishuoneeseen, sillä eihän ujoa ja alastonta voi laittaa kaikkien katsottavaksi. Bukowskilla 27.9.2006 myynnissä olleen taulun lähtöhinta oli 200 e ja myyntihinta 150 e.
Viivi ja Wagnerkin ovat jo huutokaupassa. Aikamoisen hinnan saa signeeratusta sarjakuvasta pulittaa. Lähtöhinta Bukowskilla 2.11.2006 oli 300-500 e ja myyntihinta 650 e. Kai se on edes kehystetty? Luettelossa teoksen nimi oli kirjoitettu "WIVI & WAGNER". Käytetäänkö Bukowskilla ruotsinkielista nimeä Viivistä?
Tämän tyylistä pöytää olen etsinyt keittiöön. Englannissa 1850-valmistetun mahonkisen klaffipöydän halkaisija on 145 cm. Pöydän lähtöhinta Bukowskilla 27.9.2006 oli 400 e ja myyntihina 500 e.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti