lauantai 17. helmikuuta 2024

Tattirisotto

Hyvän risoton valmistaminen on arvostettu taitolaji. Lähes jokaisella kokilla on siihen omat salaisuutensa ja niksinsä. Minun tattirisottoni on kermaista, täyteläistä ja niin löysää, että sen pystyy juuri ja juuri syödä haarukalla. Risoton kermaisuus tulee perinteisesti riisistä irtoavasta tärkkelyksestä, joten kerman lisäys merkittäköön syntilistalleni.

1 dl kuivattuja tatteja
9 dl kanalientä
1-3 tl Maldon-suolaa
1 salottisipuli
1 rkl oliiviöljyä
3 dl carnaroliriisiä
1 rkl tuoretta persiljaa
1 dl kuivaa valkoviiniä
50 g parmesania
1 rkl voita
1 dl kermaa
¼ tl mustapippuria

Laita tatit likoamaan kylmään veteen tunti, kaksi ennen ruoanlaiton aloittamista.

Kiehauta kanaliemi ja pidä se lämpimänä. Tarkista liemen suolaisuus niin voit lisätä sopivasti suolaa ruoanlaiton aikana. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sipuli oliiviöljyssä, mutta älä anna sen ruskistua. Nosta sienet liemestä, silppua ja lisää kattilaan sipulin joukkoon. Mausta suolalla. Kaada sienien liemi kanaliemen sekaan. Kun sienet ovat paistuneet hetken aikaa, lisää riisi ja persilja kattilaan. Anna niiden lämmitellä hetki. Kaada sitten viini kattilaan ja anna sen haihtua pois. Lisää kanalientä riisin joukkoon pikku hiljaa. Aina kun edellinen liemiannos on imeytynyt, lisää vähän lientä kattilaan ja sekoita huolella. Kun riisi on lähes valmista, ota kattila pois liedeltä. Raasta parmesanjuusto. Helli valmista risottoa voilla, kermalla ja parmesanjuustolla. Kiehauta nopeasti ja anna kattilan seisoa muutama minuutti sekoittamatta. Tarkista suola. Ripottele annoksen päälle mustapippuria ja parmesanraastetta.

ENSI KERRALLA
Aika lailla täydellistä. Silloinkin kun "kaikki on loppu", löytyy kaapista yleensä tarvikkeet tattirisottoon.

KAIKKI TYKKÄÄ
Ketun keittiössä 19.9.2007 - Risotto on rakkausruokaa, jota keitellään hitaasti ja rakkaudella. Kovin kiihkeä lempi ei sovi ruoan kanssa, ettei riisi pala poroksi, kun ajatus lähtee seikkailemaan.
Hunter Angler Gardener Cook 21.12.2011 - Risottoon ei kuulu kerma, sillä kermaisuus tulee riisin tärkkelyksestä. Kokeile tattijauhetta.
Sauvajyvänen 31.8.2011 - Lisää tatit kuivattuina suoraan risottoon samaan aikaan kanaliemen kanssa.
Makustelijat 1.10.2011 - Harold McGeen mukaan riisi kuullotetaan, jotta hyvät eivät tarttuisi toisiinsa. Kanalientä lisätään risottoon vähitellen, jolloin riisin tärkkelys irtoaa ja saostaa risoton.
Nautiskellen 24.4.2012 -  suurin haaste on keskittyä puoli tuntia vain risottoon
Ketun Keittiössä 30.4.2012 - valkoviinin sijaan voi käyttää vermuttia
Sauvajyvänen 6.9.2012 - voitateista
Punavuori Gourmet 11.9.2012 - tatti-pekonirisotto siiderillä ja tummalla oluella
Kulinaarimuruja 21.10.2012 - tattirisotto ilman yhtään tattia

VILKAISE MYÖS
Hunter Angler Gardener Cook 10.6.2012 - korvasienirisotto
Hunter Angler Gardener Cook 3.8.2017 - kantarellirisotto, timjami, maissi

Ei kommentteja: