perjantai 16. joulukuuta 2011

Valkokastike

Maitokastike, valkokastike, béchamel sai nimensä markiisin Louis de Béchamelilta, joka oli kuningas Louis XIV:n lähipiiriä 1600-luvun Ranskassa. Markiisi ei varmasti itse keksinyt kastiketta, mutta kantoi mainetta suurena kulinaristina. Kun valkokastikkeeseen lisää juustoa, syntyy kuorrutus kasviksille. Jos taas joukkoon lisää kovaksi keitettyä kananmunaa, tulee valkokastikkeesta suomalaisille tuttu kananmunakastike.

5 dl maitoa
40 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
¼ tl Maldon-suolaa
⅛ tl valkopippuria
⅛ tl muskottipähkinää

Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja kypsytä hetki miedolla lämmöllä. Älä ruskista. Jauhojen kypsymisen voit arvoida sormitestillä. Ota pieni pallo jauhoja sormien väliin. Jos pallo tuntuu liimaiselta, myös kastikkeesta tulee liimaista. Jos jauho on sormissa kuin rantahiekkaa, se on tarpeeksi kypsää. Lämmitä sillä aikaa maito toisessa kattilassa. Kaada lämmin maito jauhojen sekaan. Anna kiehua muutaman minuutin ajan koko ajan samalla sekoittaen. Mausta.

Resepti: HS 16.2.2010 ja 16.2.2010


ENSI KERRALLA
Resepti on vielä kokeilematta...

VILKAISE MYÖS
Kotikokista ammattilaiseksi 27.4.2014
Kotikokista ammattilaiseksi 14.3.2013

Ei kommentteja: