tiistai 1. helmikuuta 2011

Näkkileipä

Karu pohjoinen elämänmuoto synnytti näkkileivän. Kotioloissakin niiden pinta kuvioitiin pistelimellä. Näkkileivässä on pyhäpuoli, jonka kuopat vetävät enemmän voita. On myös arkipuoli, tasaisempi pinta. Kuopat olivat arvossaan silloin, kun kuiva leipä oli talven peruselintarvike. Keskelle lyötiin yleensä reikä, josta leipä pujotettiin katonrajassa riippuvan vartaaseen.

2½ dl vettä
1 rkl hunajaa
¼ pala hiivaa
2½ dl grahamjauhoja
2½ dl ruisjauhoja
1½ tl Maldon-suolaa
½ tl ruokasoodaa

PINNALLE
seesaminsiemeniä, kuminansiemeniä tai unikonsiemeniä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja yhdistä ne nesteeseen. Vaivaa kimmoisaksi taikinaksi. Laita taikina yöksi jääkaappiin. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä parin millin paksuisiksi ympyröiksi. Anna kohota vedottomassa paikassa. Kuvioi leivät. Sivele vedellä ja ripottele pinnalle siemeniä. Paista leivinpaperin päällä 250 asteisessa uunissa 5-7 minuutin ajan.

Resepti: HS Ruokatorstai 1.2.2007

ENSI KERRALLA
Resepti on vielä kokeilematta...

VILKAISE MYÖS
Jensenin kiusaus 26.9.2009
Jensenin kiusaus 5.3.2010
Isoäidin reseptillä 29.8.2010
Patalintu 18.12.2010
Hannan soppa 14.3.2011
Pastanjauhantaa 4.5.2011
Ankerias Vipunen 10.5.2011
Lettupannu 18.5.2011
Herkku & Koukku 27.6.2011
Herkkusuun lautasella 18.2.2012
Herkkusuun lautasella 9.11.2012
Viva ciabatta 5.1.2013
Karkkipäivä 4.9.2013

Ei kommentteja: