perjantai 7. huhtikuuta 2023

Klassinen piirakkataikina

Klassinen piirakkataikina pâte brisée sopii pohjaksi hedelmäpiiraisiin, pieniin tartaletteihin ja useimpiin juusto- ja kinkkupiiraisiin. Makeiden piiraiden taikinaan lisätään sokeria, suolaisten suolaa. Jotta taikina onnistuisi, voin ja veden tulee olla jääkaappikylmiä.

3 dl vehnäjauhoja
⅛ tl hienoa merisuolaa tai 2 rkl sokeria
100 g voita
1 rkl vettä

Mittaa jauhot sekä suola tai sokeri kulhoon. Lisää kylmä voi sokerinpalan kokoisina kuutioina. Nypi ainekset ryynimäiseksi seokseksi, mutta älä vaivaa. Lisää kylmä vesi ja nypi vielä aivan hetken ajan. Pane taikina jääkaappiin tunniksi. Kaaviloi taikina ohueksi ja pane se piirasvuokaan, jonka halkaisija on 22-23 cm. Laita piirasvuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi. Näin taikina ei vetäydy kokoon niin helposti uunissa paistamisen aikana. Paista piiraspohjaa 200 asteisessa uunissa 10-12 minuutin ajan. Levitä täyte ja paista vielä 20-25 minuutin ajan 175 asteisessa uunissa.

Resepti: Anna Bergenströmin Pieni piirakkakirja (2006)

ENSI KERRALLA
Tätä täytyy harjoitella! Taikinan kaulitseminen oli kyllä aivan mahdotonta. Taikinan voisi kaulita huoneenlämpöisenä ja laittaa vasta sitten jääkaappiin. Ohjeita tuntuuu olevan maailma pullolla: älä vaivaa, käytä kylmiä aineita, laita jääkaappiin viilenemään, käytä tehosekoitinta, lisää etikkaa tai kananmuna. Kai tähän löytyy joku tolkkupäinen perusvarma resepti? Voi kannattaa kuulema pakastaa ja raastaa.

VILKAISE MYÖS
Chocolate & Zucchini 29.11.2004 - jäähdytä vasta kaulitsemisen jälkeen
La Tartine Gourmande 5.12.2005 - 200 grammaa jauhoja 100 grammalle voita
Beyond Salmon 5.3.2006 - menestyksen salaisuus on tekniikka, ei raaka-aineet
Chocolate & Zucchini 10.4.2006 - kananmunaa taikinaan
Three Many Cooks 23.11.2009 - ahdistusta piirakkataikinasta
Siskot kokkaa 11.10.2010 - 250 grammaa jauhoja 150 grammalle voita
Three Many Cooks 13.10.2010 - raasta jäinen voi
The Pioneer Woman 2.9.2011 - 2,5 osaa jauhoja 1 osaan voita tilavuudessa mitattuna
Sillä sipuli 18.12.2011 - sitruunainen taikina
Kivistössä 21.9.2012 - peitä piirakkapohja esipaiston aikana leivinpaperilla ja kuivatuilla herneillä

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Taikinan voi sormin painella vuokaan. Helpompaa kuin kaulitsemisen yritys....

Maisa kirjoitti...

Mutta silloinhan voi sulaa sormiin?