maanantai 26. joulukuuta 2011

Imelletty perunalaatikko

Perunalaatikon imeltäminen vaatii aikaa ja lämpöä. Imellytys on kemiallinen reaktio, jossa perunan tärkkelys hajoaa sokeriksi. Paras paikka imellytykselle olisi perinteisesti puuhellan päällä, jossa lämpötila on noin 50 astetta.

1 kg jauhoista perunaa
3 rkl vehnäjauhoja
50 g voita
5 dl maitoa
1 rkl Maldon-suolaa
⅛ tl muskottipähkinää

Keitä perunat. Kuori kuumat perunat ja soseuta nuijalla. Sekoita jauhot perunoihin. Imellytä 4-5 tunnin ajan tai yön yli. Lisää voisula, maito ja mausteet. Sekoita hyvin. Laita seos voideltuun vuokaan. Paista 100-asteisessa uunissa kolmen tunnin ajan.

Resepti: Sillä sipuli 26.12.2008

ENSI KERRALLA
Resepti on vielä kokeilematta...

VILKAISE MYÖS
Villa Ainala Cuisine 20.12.2009 - rosamunda, kerma-maito, kaneli
Sauvajyvänen 21.12.2011 - tärkkelyspitoinen pito-peruna, imellytä 50-75 asteessa
Siskot kokkaa 4.12.2012
Pumpkin Jam 20.12.2012
Mausteinen manteli 21.12.2012
Tiskivuoren emäntä 29.12.2012
Rouva Raadelmasta 20.12.2012
Herkkusuun lautasella 15.12.2012
Nautiskellen 23.12.2012

1 kommentti:

Imellä Oikein kirjoitti...

Lisään jauhot kun peruna-vesi sose on jäähtynyt 75 asteiseksi. Laita 65 asteiseen uuniin muutamaksi tunniksi.

70-75 asteessa tapahtuu tärkein imellyttämisreaktio eli alfareaktio.

62-66 asteessa tapahtuu beettareaktio

Molempia reaktioita tarvitaan täydelliseen imellyttämiseen ja silloin lisämakeutta ei tarvita.

Nykyisillä alhaisen lämpötilan ohjeilla alfareaktio jää aika usein pois ja beettareaktiokin jää pahasti vaillinaiseksi.