sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Ruisvuokaleipä

Sana leipä pitää sisällään jotain alkuvoimasta, ruisleipä vielä kaksin verroin enemmän. Ohjeesta tulee kaksi vuokaleipää. Taikinajuuren voi valmistaa itse tai ostaa Uudenmaan martoilta.

10 dl vettä
8 dl ruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisrouhetta
2 dl vehnärouhetta
2 dl taikinajuurta
3 rkl tummaa siirappia
4 dl siemeniä ja leseitä: auringonkukansiemeniä, pellavansiemeniä, ruislesettä, kauralesettä, vehnälesettä tai spelttijyvä
1 dl grahamjauhoja tai ruisjauhoja
2 tl Maldon-suolaa

Sekoita isossa kulhossa vesi, jauhot, rouheet ja taikinajuuri. Anna taikinan juurtua huoneenlämmössä vähintään 8 tunnin ajan. Mitä kauemmin juurrutat, sen happamampaa leivästä tulee. Peitä kulho kannella tai kelmulla. Juuri saattaa kohota voimakkaasti, joten älä peitä kulhoa liinalla.

Ota taikinaa talteen kaksi desiä taikinajuureksi seuraavia leipiä varten. Säilytä juurta kannellisessa rasiassa jääkaapin kylmimmässä osassa kahden viikon ajan. Nolla-asteessa juuri voi säilyä jopa viiden viikon ajan.

Sekoita loput aineet taikinaan. Taikinaa ei tarvitse alustaa ja se saa jäädä melko löysäksi. Voitele kaksi 2-litraista leipävuokaa ja jauhota ne ruisjauhoilla. Kaada taikina vuokiin kauhan avulla. Ripottele pinnalle siemeniä tai vähän ruisjauhoja. Taputtele leipien pintaa kevyesti. Kohota leivät kaksinkertaisiksi ja paista 175-asteisessa uunissa 110 minuutin ajan. Anna leipien jäähtyä vuoissa. Kumoa leivät sitten ritilälle ja kääri leivinliinoihin. Käytä useita liinoja, jotta leivät eivät pääse kuivumaan.

Resepti: Omenaminttu 30.1.2010

ENSI KERRALLA
Resepti on vielä kokeilematta...

VILKAISE MYÖS
Herkkusuun lautasella 6.9.2010
Herkkusuun lautasella 7.9.2010
Kokit ja potit 22.12.2010
Campasimpukka 30.7.2011
Ankerias Vipunen 7.8.2011
Kivistössä 7.9.2011
Herkkusuun lautasella 15.9.2012
Vatsasekaisin kilinkolin 19.7.2011
Sauvajyvänen 9.1.2013
Herkku & koukku 16.4.2013
Pieni vispiläkauppa 31.5.2013

Ei kommentteja: