torstai 3. maaliskuuta 2011

Karjalanpiirakat

Jos olet suomalainen ja otat ruoanlaiton tosissasi, leivo karjalanpiirakoita ainakin kerran elämässäsi. Piirakoiden tekeminen ei ole vaikeaa, mutta rypytys vaatii hiukan harjoittelua. Piirakkataikinan voi valmistaa pelkästä rukiista, mutta piirakat on helpompi kaulita jos seassa on hieman vehnää.

3 dl ruisjauhoja
2½ dl vehnäjauhoja
3 dl vettä

TÄYTTEEKSI
löysää riisipuuroa

PIIRAKOIDEN KASTELUUN
maitoa
voita

Keitä ensin löysä riisipuuro. Voit tehdä tämän jo edeltävänä päivänä.

Sekoita jauhot, suola ja vesi. Vaivaa taikinaa vain sen verran, että se pysyy koossa. Muotoile taikinasta neljän sentin paksuinen tanko. Leikkaa tanko sentin paksuisiksi viipaleiksi. Pyöritä viipaleista sileitä palloja. Paina pallo kerrallaan vähän litteämmäksi. Pidä taikinapallot kostean keittiöpyyhkeen sisällä suojassa kuvumiselta. Kaulitse taikina pala kerrallaan ohuen ohuiksi pyöreiksi letuiksi jauhoja apuna käyttäen. Jos pohja on liian paksu, piirakoista tulee kuivia. Pane jokainen kaulittu pohja suojaan kostean liinan alle etteivät ne kuivu. Jos pohjan reunat kuivuvat, on rypytyksestä vaikea saada kaunista.

Ota taikinapohjat yksi kerrallaan pöydälle. Nosta keskelle pohjaa ruokalusikallinen riisipuuroa ja levitä se tasaisesti noin sentin päähän reunoista. Käännä piirakkapohjan kummatkin sivut täytteen päälle niin, että väliin jää noin vajaa sentti. Aloita rypytys aina piirakan keskeltä painaen sormenpäillä aivan takinan reunaa samalla varovasti koskettaen puuroa. Rypytä kahdella kädellä samalla sormella piirakan kumpaakin reunaa yhtä aikaa. Kun olet päässyt alas saakka, paina alareuna yhdellä sormella puuron päälle. Rypytä samalla tavalla piirakan yläosa.

Siirrä rypytetyt piirakat pellille odottamaan. Piirakat eivät leviä kypsyässään vaan ne voi laittaa uunipellille tiiviisti vierekkäin. Leivinpaperia ei tarvita, sillä piirakat eivät jää peltiin kiinni. Ennen piirakoiden paistamista, laita voi-maitoseos liedelle lämpenemään.

Paista piirakoita vartin ajan puulämmitteisessä leivinuunissa tai kuumassa 300 asteisessa uunissa keskitasolla. Piirakat ovat valmiita kun ne ovat saaneen kauniin ruskean värin sekä päältä että pohjalta. Upota kuumat piirakat lämpimään voi-maitoseokseen. Upottaessa ylimääräiset jauhot lähtevät ja piirakat saavat kauniin kiiltävän pinnan. Anna upotettujen piirakoiden kuivahtaa voipaperille hetken aikaa, jotta ne eivät liimaudu toisiinsa.

Tarjoa piirakat munavoin kanssa.

Resepti: Herkkusuun lautasella 3.3.2011

ENSI KERRALLA
Resepti on vielä kokeilematta...

VILKAISE MYÖS
Isoäidin reseptillä 1.8.2011
Ketun keittiössä 27.12.2011
Rouva Raadelmasta 20.12.2011
Kotikokista ammattilaiseksi 7.3.2013

Ei kommentteja: