lauantai 26. marraskuuta 2011

Routapaisti

Pakkasen puremaa paistia kypsennäään hitaasti yön yli. Tjälknöl on Pohjois-Ruotsista kotoisin oleva ruoka. Tjäle tarkoittaa pakkasta tai routaa, ja knöl möykkyä. Kyseessä on siis pakkasmöykky. Tarinan mukaan talonemännän piti sulattaa hirvipaistia, jonka hän sitten unohti uuniin yöksi. Miettiessään miten hän saisi sen maustettua hän keksi upottaa lihan suolaliemeen. Näin valmistettuna lihasta tulee erityisen mureaa. Routapaistiin sopii hirven-, peuran- tai häränpaisti. Tärkeintä on, että liha on luutonta ja vähärasvaista.

1-1½ kg hirvenpaistia

MAUSTELIEMI
5 dl vettä
1 dl Maldon-suolaa
1 tl sokeria
10 katajanmarjaa
1 laakerinlehti
10 kokonaista mustapipppuria
pari katajanoksaa

Pane jäinen paisti ritilälle uunivuokaan. Nosta vuoka 75 asteiseen uuniin. Annan pastin lämmetä parin tunnin ajan ja paina sitten lihaan lämpömittari. Paista yön yli 8-12 tunnin ajan.

Kiehauta mausteliemi ilman katajanoksia. Nosta kattila liedeltä ja lisää katajanoksat. Laita paisti niin pieneen kulhoon kuin se vain mahtuu. Kaada liemi kulhoon paistin päälle. Anna paistin mausta 3-5 tunnin ajan.

Nosta paisti liemestä ja kuivaa se. Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi. Paisti säilyy jääkaapissaa tiivisti kelmuun käärittynä viikon verran.

Resepti: Herkkusuun lautasella 26.11.2011

ENSI KERRALLA
Resepti on vielä kokeilematta...

VILKAISE MYÖS
Rouva Raadelmasta 29.10.2011
Rouva Raadelmasta 6.12.2011
Sauvajyvänen 12.2.2012

Ei kommentteja: