tiistai 27. syyskuuta 2011

Lasagne

Lasagnen tekeminen kestää päivän ellei kaksi, mutta on kaiken sen vaivan arvoista.

1 paketti lasagne-levyjä
100 g parmesanjuustoa

BOLOGNESEKASTIKE
1 sipuli
1 sellerinvarsi
1 porkkana
50 g pancettaa
4 rkl voita
½ kg sika-nautajauhelihaa
1 neilikka
⅛ tl kanelia
1 tl mustapippuria
1 purkki säilöttyjä tomaatteja
2½ dl maitoa
½ tl Maldon-suolaa

BÉCHAMEL-KASTIKE
5 dl täysmaitoa
50 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
½ tl Maldon-suolaa

Kuori ja silppua sipuli, selleri ja porkkana. Kuutioi pancetta. Kuullota pancetta, sipuli, selleri ja porkkana isossa kattilassa. Lisää jauheliha ja ruskista. Mausta murskatulla neilikalla, kanelilla ja pippurilla. Lisää tomaatit ja kypsennä hiljaisella tulella 15 minuutin ajan. Lisää maito ja mausta suolalla. Kypsennä kaikessa rauhassa 2½ tunnin ajan sekoittaen silloin tällöin.

Valmista béchamel-kastike. Kuumenna maito melkein kiehuvaksi. Sulata voi toisessa kattilassa. Sekoita jauhot voin joukkoon ja kypsennä minuutin ajan. Lisää maito jauhojen sekaan vähän kerrallaan sekoittaen koko ajan. Kypsennä kunnes kastike on sopivan paksuista. Mausta suolalla.

Lämmitä uuni 190 asteeseen. Kypsennä lasagnelevyt paketin ohjeen mukaan ja huuhtele sitten kylmällä vedellä. Voitele uunivuoka öljyllä. Laita vuoan pohjalle ensin kerros lasagnelevyjä. Levitä sitten pastan päälle jauhelihakastiketta, béchamel-kastiketta ja parmesanraastetta. Toista kunnes lasagnessa on 3 kerrosta. Ripottele päällimmäisen pastakerroksen päälle parmesanjuustoa. Paista 30 minuutin ajan. Anna lasagnen jäähtyä 10 minuutin ajan ennen tarjoamista. Tarjoa lasagnen kanssa viiniä esimerkiksi Sangiovese di Romagnaa.

Resepti: Simply Recipes 27.9.2006

ENSI KERRALLA
Olipa hyvää! Tuplaa resepti niin saat sopivan määrän isoon lasagnevuokaan. Neilikka ja kaneli toivat lämmintä ja mausteista makua ilman, että niitä erotti selvästi. Neljännesteelusikallinen molempia oli juuri sopivasti. Vaihda jauhelihakastikkeen voi kahteen ruokalusikalliseen oliiviöljyä. Béchamel onnistui hyvin vaikka en lämmittänyt maitoa. Lasagnelevyjä en keittänyt vaan ne kypsyivät hyvin uunissa 45 minuutissa. Yksi paketillinen pastaa riittää hyvin kilolle jauhelihaa.

VILKAISE MYÖS
Pastanjauhantaa 3.12.2006 - Ruokalan resepti, tuorepasta, mozzarella, béchamel muskotilla, ragu: sipuli, valkosipuli, porkkana, selleri, tomaattimurska, tomaattipyre, lihaliemi, puhaviini, chili, basilika
Smitten Kitchen 15.1.2007 - ohuita tuorepastalevyjä, pinaatti, ricotta, parmesan, mozzarella, tomaattikastike: säilötty tomaatti, voi, salotti, chilirouhe
The Pioneer Woman 30.6.2007 - valkokastikkeen tilalla raejuusto, kananmuna, parmesan, persilja
Perjantaikokin blogi 27.3.2009 - mozzarella, béchamel viherpippurilla, ragu: pekoni, sipuli, valkosipuli, Mutti-tomaatti, cayanne
Hunter Angler Gardener Cook 19.11.2009 - lihaisa, juustoinen, mausteinen
Ketun keittiössä 30.3.2010 - Tessa Kirosin resepti, tuorepasta, parmesan, béchamel muskotilla, ragu: sipuli, porkkana, selleri, persilja, kuivattu sieni, tuoremakkara, punaviini, paseerattu tomaatti
Smitten Kitchen 12.2.2012 - tuorepasta, parmesan, béchamel muskotilla, ragu: sipuli, valkosipuli, porkkana, selleri, tomaattipyre, punaviini, laakerinlehti, timjami
Rouva Raadelmasta 24.4.2014
Suolaa ja hunajaa 15.2.2015

Ei kommentteja: