keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Kukkoa viinissä

Voit nauttia herkullisen padan heti tai nostaa sen jääkaappiin odottamaan ruokahetkeä. Valitse viiniksi täyteläinen burgundilainen, beaujolais, côtes du rhone tai chianti.

250 g herkkusieniä
5 rkl voita
2 rkl öljyä
1 tl Maldon-suolaa
1 tl mustapippuria
250 g helmisipuleita
5 dl lihalientä
1 ruukku tuoretta lehtipersiljaa
1½ laakerinlehteä
2 timjaminoksaa
2 valkosipulinkynttä
1 broileri
100 g pekonia
3 rkl konjakkia
7 dl punaviiniä
1 tl tomaattipyrettä
3 rkl vehnäjauhoja

Puhdista ja kuutioi herkkusienet. Kuullota sienet voi-öljyseoksessa. Mausta sienet ripauksella suolaa ja pippuria. Kuori helmisipulit ja kuullota ne voi-öljyseoksessa. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada sipulien päälle desin verran lihalientä. Laita liemeen maustesiivilässä muutama persiljanoksa, yksi timjaminoksa ja puolikas laakerinlehti. Hauduta 40-50 minuutin ajan ja poista lopuksi maustesiivilä.

Kuori ja silppua valkosipuli. Paloittele broileri. Kuutioi pekoni. Kuullota ensin pekoni ja sitten broilerinpalat. Mausta broileri suolalla ja pippurilla. Laita broileri ja pekoni isoon pataan ja kypsennä kannen alla 10 minuutin ajan. Lisää konjakki ja liekitä broileripalat. Kaada viini ja lihaliemi pataan. Lisää tomaattipyree, valkosipuli, timjami ja laakerinlehti. Hauduta 25-30 minuutin ajan kunnes broileri on kypsää. Nosta broileri pois liemestä. Keitä lientä, niin että se tiivistyy puoleen entisestä. Lusikoi samalla rasva pois liemen pinnalta. Poista laakerinlehti ja timjaminoksa. Sekoita kaksi ruokalusikallista voita ja kolme ruokalusikallista vehnäjauhoja tasaiseksi massaksi. Lisää voi-jauhoseos liemeen koko ajan vatkaten. Hauduta hetken aikaa, jotta jauhot kypsyvät. Nosta broileri, sienet ja sipulit pataan. Koristele persiljalla.

Resepti: Julia Childin Mastering the Art of French Cooking (1967)

ENSI KERRALLA
Vau. Miten sipuleista voi tulla näin herkullisia? Hauduta ne ilman kantta, jotta liemi haihtuu pois. Kokonaisen broilerin sijaan käytin koipia, mikä toimi hyvin. Kahdeksan koipea, ilman reisiä, riittää.

VILKAISE MYÖS
Smitten Kitchen 28.12.2006
The Pioneer Woman 10.8.2009
Herkkusuun lautasella 19.3.2011
Janoinen persilja 10.10.2011
Suolaa & hunajaa 9.1.2012
HS Ruokatorstai 21.2.2013 ja 21.2.2013

Ei kommentteja: