sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Appelsiinikastike

Beurre Blanc on ranskalainen kastike, joka tehdään voista, salottisipuleista ja hapokkaasta nesteestä kuten viinistä tai sitruunamehusta. Appelsiinilla maustettu beurre blanc sopii vaalean kalan tai äyriäisten seuraksi.

1 salottisipuli
2 appelsiinia
1 dl valkoviiniä
225 g suolatonta voita
½ tl Maldon-suolaa
¼ tl valkopippuria

Kuori ja silppua sipuli pienen pieneksi. Raasta puolikas appelsiini ja purista kahden appelsiinin mehu. Kuumenna kattilassa appelsiinimehu, appelsiininkuori, viini ja sipuli. Keitä kunnes kastike on paksua ja tahmeaa, ja nestettä on jäljellä puolet alkuperäisestä. Kuutioi voi. Lisää voi kuutio kerrallaan koko ajan sekoittaen. Pidä kattila miedolla lämmöllä, mutta älä anna kastikkeen enää kiehua. Mausta suolalla ja pippurilla.

Vinkki: David Lamonica ja Simply Recipes 2.1.2006

ENSI KERRALLA
Maistui upealta kanan kaverina! Appelsiinimehusta ei koskaan tullut tahmeaa, mutta voi suurustui silti hyvin. Kastike juoksettui kun se seisoi hellalla, joten tarjoa se heti. Tarkista määrät esim. 200 g voita, ¼ tl Maldon-suolaa ja ⅛ tl valkopippuria. Molekyyligastronomi Anu Hopia resepti appelsiinikastikkeelle on yksinkertainen: Keitä litra appelsiinimehua niin, että mehua on jäljellä kaksi desiä. Sekoita lopuksi joukkoon ruokalusikallinen voita.

VILKAISE MYÖS
Molekyyligastronomia 26.3.2009
Vatsasekaisin kilinkolin 22.11.2011
Hunter Angler Gardener Cook 27.5.2013

Ei kommentteja: