maanantai 18. syyskuuta 2023

Borssikeitto

Tämä ohje perustuu Mysi Lahtisen reseptiin, joka on julkaistu vuosia sitten Hesarin kuukausiliitteessä. Lihan ja liemen keittäminen vie aikaa, mutta keiton valmistamista voi jatkaa seuraavana päivänä. Parhaimmillaan keitto on saatuaan tekeytyä yön yli.

LIHALIEMI
1 kg naudan rintaa ja luita
2 porkkanaa
2 sipulia
2 laakerinlehteä
2 persiljanoksaa
15 maustepippuria
1 rkl Maldon-suolaa

KEITTOAINEKSET
5 punajuurta
1 porkkana
1 palsternakka
2 rkl rypsiöljyä
1 tölkki tomaattipyrettä
2 rkl hunajaa
1 sitruuna
½ kg hapankaalia
1 laakerinlehti

LISÄKSI
smetanaa

Nosta liha keittiön pöydälle huoneenlämpöön. Aloita keittämällä liemi. Pese porkkanat, mutta älä kuori. Pilko porkkanat ja lohko sipulit. Laita kasvikset kattilaan. Lisää mausteet ja reilusti kylmää vettä. Kiehauta. Laita liha ja luut kattilaan. Keitä miedolla lämmölllä kahden tunnin ajan. Kuori vaahto pois. Siivilöi liemi ja ota lihapalat talteen. Paloittele liha lämpimänä.

Kuori punajuuret, porkkana ja palsternakka. Suikaloi juurekset ohuiksi tikuiksi. Kuullota juureksia isossa kattilassa kunnes ne alkavat pehmetä. Sekoita tomaattipyre juuresten sekaan ja kuullota vielä hetken aikaa. Mausta hunajalla ja sitruunamehulla. Lisää hapankaali, laakerinlehti, lihapalat ja lihaliemi kattilaan. Keitä parin tunnin ajan. Tarkista suola. Sopan kruunaa kunnon lohkare smetanaa.

Resepti: Mysi Lahtinen ja Helsingin Sanomien kuukausiliite

ENSI KERRALLA
Keiton liemi on ihana sekoitus hapanta ja imelää! Naudan rinnasta tuli ikävän kuivaa ja mautonta. Lisää liha kiehuvaan veteen? Ja lisää lihapalat keittoon vasta puoli tuntia ennen sen valmistumista? Chorizo taas erottui liiaksi. Savukylkeä? Krakovanmakkaraa? Lisää keittoon pala selleriä. Kokeile hapankaalin tilalla saman verran tavallista valkokaalia. Mysin reseptissä sitruuna kaadettiin kuullotettujen punajuurten päälle, jotta väri säilyisi paremmin. Samaan aikaan Mysi lisäsi kaksi ruokalusikallista jauhoja suurustamaan keittoa. Keitä kerralla reilu satsi, sillä keitto paranee saadessaan levätä yön yli eikä pahastu pakastamisesta.

KAIKKI TYKKÄÄ
Ketun keittiössä 18.9.2007 - Mysi Lahtisen ohje. Älä turhaan paloittele lihaa ennen keittämistä. Lisää lihaliemeen ruokalusikallinen suolaa, jotta lihakin saa makua. Leikkaa juurekset ohuiksi tikuiksi. Yksi porkkana ja yksi palsternakka riittävät hyvin.
Herkkusuun lautasella 4.3.2010 - chorizo, timjami, juustokumina, viinietikka
Herkkusuun lautasella 12.2.2011 - keltajuuri, lanttu, kanaliemi
Ketun keittiössä 30.10.2012 - Ohje Mannerheimin pöydästä

VILKAISE MYÖS
Suolaa & hunajaa 14.11.2011 - selleri, punaviinietikka, nakit, timjami
NAMI-NAMI 8.11.2011 - kasvisversio
Kauhaa ja rakkautta 23.1.2012 - kestomakkara, kaali, selleri, valkoviinietikka, timjami

Ei kommentteja: