lauantai 5. helmikuuta 2011

Sämpylät

Viikonloppuaamu on ihana aloittaa tuoreilla sämpylöillä. Turha kuvitella, että jaksaisin nousta leipomaan aamulla, mutta taikinan voi jättää illalla jääkaaapiin kohoamaan. Kylmässä sämpylät kohoavat hitaasti ja niin kehittyy erityisen hyvä maku.

15 g tuorehiivaa
5 dl vettä
2 tl hunajaa
1 tl Maldon-suolaa
1 dl vehnärouhetta
1 dl spelttihiutaleita tai muita hiutaleita
1 dl auringonkukansiemeniä
2 dl grahamjauhoja
8-9 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja
3 rkl öljyä

PINNALLE
2 dl erilaisia siemeniä

Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää hunaja ja suola. Sekoita vehnärouhe, hiutaleet, auringonkukansiemenet ja grahamjauhot taikinaan. Alusta taikina ja lisää samalla vehnäjauhot vähän kerrallaan. Kun taikina alkaa irrota kulhon reunoilta, lisää öljy ja jatka vaivaamista. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja muotoile tangoksi. Jaa tanko 16 palaan ja pyöritä palat sämpylöiksi. Kaada siemensekoitus pieneen kulhoon ja kierittele sämpylät kauttaaltaan siemenissä. Pane sämpylät korkeisiin muffinssivuokiin ja peitä ne kelmulla. Laita sämpylät melko lähelle toisiaan, jotta ne kohoavat korkeutta eikä leveyttä. Voit myös kohottaa sämpylät jääkaapissa leivinpaperin päällä. Silloin sämpylöistä tulee melko litteitä, mutta ne on helppo nostaa aamulla uunipellille. Siirrä sämpylät jääkaappiin ja anna niiden kohota yön yli

Aamulla lämmitä uuni 250 asteeseen ja kuumenna samalla uunipelti. Siirrä sämpylät kuumalle pellille ja paista 10-15 minuutin ajan. Anna sämpylöiden jäähtyä liinan alla ja irrota ne muffinssivuoista. Tarjoa sämpylät voin, leikkeleiden, paprikan ja haudutetun teen kanssa.

Resepti: Omenaminttu 5.2.2011

ENSI KERRALLA
Resepti on vielä kokeilematta...

VILKAISE MYÖS
Herkkusuun lautasella 22.5.2011

Ei kommentteja: